Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  07.04.2003 20:00:04

Telecom se na ADSL dohodl s 14 firmami



PRAHA (ČIA) – Zatím s 14 alternativními operátory a internetovými operátory se dohodl Český Telecom na podmínkách poskytování služby širokopásmového připojení k internetu prostřednictvím technologie ADSL. Informoval o tom dnes viceprezident Českého Telecomu Pavel Jiroušek. S dalšími subjekty firma zatím jedná.

V současné době má Český Telecom uzavřeny smlouvy se společnostmi Aliatel, BroadNet Czech, Czech On Line, České radiokomunikace, Český Bezdrát, Dial Telecom, GTS Czech, Internet CZ, Ipex, InWay, Nextra Czech Republic, SkyNet, Spinet a WIA. "K 26. březnu jsme realizovali fyzické propojení s využitím technologie ADSL u sedmi firem, ke kterým v krátké době přibudou další," uvedl Jiroušek. Společnosti Ipex, SkyNet a organizační složka Českého Telecomu Imaginet již realizovaly první přípojky u koncových zákazníků. Konkrétní čísla o počtu realizovaných přípojek firmy neupřesnily.

Česká republika má podle Jirouška šanci překonat Rakousko, kde službu ADSL nabízí 14 operátorů. Ve Velké Británii je to 13 operátorů, oproti tomu v Irsku pouze jeden, v Norsku a Portugalsku dva a ve Finsku a Švédsku tři operátoři. "V Belgii, která bývá často podle rozlohy i počtu obyvatel s ČR srovnávána, je to pouze sedm poskytovatelů," dodal Jiroušek.

O propojení sítí – tedy nikoliv o přístup podle Telecomem předložené velkoobchodní nabídky – požádaly zatím jen čtyři firmy. "Český telekomunikační úřad v současné době řeší ve správním řízení pouze jeden případ žádosti o propojení pro přístup ohledně ADSL, a to případ společnosti Czech On Line (COL)," uvedl na dotaz ČIA předseda ČTÚ David Stádník. Již dříve ČTÚ rozhodl, že Český Telecom nemá důvod odmítnout žádost COL. Regulátor eviduje další tři operátory, kteří Český Telecom o propojení pro tento typ služby požádali. "V uvedených třech případech zatím nejsou dány důvody pro zahájení správního řízení," dodal Stádník. Podle neoficiálních informací se jedná o společnosti Tiscali, Aliatel a Contactel.

Ostatní alternativní operátoři a velcí provideři o propojení oficiálně nepožádali, přestože řada z nich vyjádřila nespokojenost s pojetím současné velkoobchodní nabídky ADSL Českým Telecomem jako nabídky přístupu, nikoliv propojení. "Referenční nabídka přístupu k síti využívající technologie ADSL, zveřejněná Českým Telecomem, nesplňuje podmínky uložené regulátorem dominantnímu operátorovi správním rozhodnutím z konce roku 2002," dodal Stádník. Důvodem je podle něj zejména fakt, že se nejedná o referenční nabídku propojení, a že nabízené řešení přístupu je řešením pouze pro takzvaný rychlý přístup k internetu, nikoliv pro další služby založené na technologii ADSL. Český Telecom však podle Stádníka situaci zmrazil tím, že se kvůli loňskému rozhodnutí ČTÚ nařizujícímu vydání nabídky propojení obrátil na soud. Na nespokojenosti ČTÚ se současným stavem ale nic nemění ani skutečnost, že řada alternativních operátorů a providerů přistoupila na podmínky současné velkoobchodní nabídky přístupu.

-pk--ak





©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688