Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  24.04.2022 17:36:26

Burzovní kalendář 17/52 - Co musíme vědět do nového týdne! (24.4.2022)

Nový obchodní týden bude na evropských a zámořských trzích ve znamení pokračující výsledkové sezóny, přičemž se můžeme těšit na záplavu dat od technologických gigantů jako jsou Apple, Microsoft a Amazon. Investoři mohou žít v naději, že solidní firemní výsledky posílí optimismus na americkém akciovém trhu poté, co hlavní indexy trpěly pod jestřábími výroky představitelů Federálního rezervního systému. Spolu s ostře sledovanými údaji o inflaci Spojené státy i eurozóna zveřejní předběžné údaje o růstu HDP za první čtvrtletí nového roku. Evropa velmi bedlivě sleduje vývoj francouzských prezidentských voleb. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Francouzské prezidentské volby

Podaří se Emmanuelovi Macronovi obhájit post prezidenta Francie, nebo země galského kohouta zažije politické zemětřesení a křeslo v Elysejském paláci obsadí krajně pravicová politička Marine Le Penová? O tom rozhodnou během neděle francouzští voliči. V metropolitní Francii se volební místnosti otevřely v 08:00 a uzavřou se v 19:00.  První odhady výsledků se smí zveřejnit po uzavření všech volebních místností, tedy ve 20:00. Konečný výsledky lze očekávat v noci.

Růst volatility na trzích

Všechny tři hlavní zámořské benchmarky skončily v minulém týdnu v červených číslech, což např. pro nejširší americký akciový index S&P 500 a technologický Nasdaq znamená třetí týdenní pokles v řadě. Průmyslový index Dow Jones Industrial Average vykázal dokonce čtvrtý týdenní pokles v řadě. Páteční propad indexu DJIA o 2,82 % byl největším jednodenním poklesem od října 2020. Index volatility VIX, známý také jako index strachu, v pátek vyskočil na nejvyšší úrovně od poloviny března.

Výsledková sezóna

Téměř sto osmdesát společností kotovaných v indexu S&P 500 má v novém týdnu ohlásit své výsledky a to včetně čtyř podle tržní kapitalizace největších lídrů - Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), Amazon (AMZN) a Alphabet (GOOGL). Akcie těchto společností zaznamenávají v novém roce nemalé ztráty, když akcie Apple ztratily přibližně 9 %, Amazon propadl o 13 %, Alphabet ztrácí 17 % a Microsoft poklesl o 18 %. Očekávání zisků za první čtvrtletí jsou utlumená a nedávný výprodej na akciích Netflix (NFLX), poté co streamovací gigant oznámil klesající počet předplatitelů, zhoršil obavy o data dalších technologických společností. Mezi další velká jména, která během týdne informují o datech za první čtvrtletí, patří Facebook (FB), platební společnosti Visa (V) a Mastercard (MA), ropné společnosti Chevron (CVX) a Exxon Mobil (XOM) a giganti jako Coca-Cola (KO) a Pepsico (PEP).

Makroekonomický kalendář

Kromě hospodářských reportů se v tomto týdnu můžeme zaměřit, na pozadí obav, zda FED dokáže zajistit hladké přenastavení monetární politiky, na údaje o ekonomickém růstu a inflaci. USA ve čtvrtek zveřejní předběžné údaje o růstu HDP za první čtvrtletí, přičemž se očekává, že anualizovaný HDP report poukáže na zpomalení ekonomiky z 6,9 % na 1 %. Na Údaje o HDP naváže o den později index osobních spotřebitelských výdajů, který je podle FEDu považován za preferovaný ukazatel inflace. Šéf americké centrální banky Jerome Powell v minulém týdnu oznámil, že zvýšení úrokových sazeb o půl bodu bude na stole už v měsíci květnu, kdy se centrální banka sejde mezi 3. a 4. květnem. Zdá se, že komentáře potvrzují mnohem strmější tvar trajektorie růstu sazeb, než byl výhledově očekáván na posledním zasedání v měsíci březnu.

Ekonomický kalendář dále představí aktuální informace o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby, spotřebitelské důvěře, prodeji nových domů, nevyřízených prodejích domů, počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti, chicagském PMI a náladě spotřebitelů.

Data z eurozóny

Eurozóna v pátek zveřejní údaje o HDP za první čtvrtletí roku spolu s předběžnými údaji o inflaci v podobě indexu spotřebitelských cen (CPI) za měsíc duben, která by měl dosáhnout 7,4 %, což by bylo téměř čtyřikrát více, než je současný cíl Evropské centrální banky na úrovni 2 %.

V minulém týdnu prezidentka ECB Christine Lagardeová uvedla, že banka pravděpodobně ukončí svůj program nákupu dluhopisů na začátku třetího čtvrtletí a do konce roku zvýší sazby, aby mohla efektivně započat boj s rostoucí inflací. Vysoké ceny energií, narušení dodavatelských řetězců způsobené pandemií a válka na Ukrajině společně působí jako silná brzda ekonomického růstuEvropě.

Evropská výsledková sezóna

Evropské společnosti se v nadcházejícím týdnu také dostanou ke slovu. Očekává se, že společnosti se v prvním čtvrtletí nové roku velmi dobře vyrovnaly s vyšší inflací a investoři se budou intenzivně soustředit na výhledy pro zbytek roku.

Více než sto čtyřicet společností má v průběhu nového týdne v Evropě oznámit své hospodářské statistiky. Reporty představí giganti Unilever PLC (ULVR) a výrobce Nivea Beiersdorf (BEIG) spolu s předními bankami UBS Group (UBSG), Deutsche Bank (DBKGn), HSBC (HSBA) a Barclays (LON:BARC).

Analytické domy očekávají, že výsledky za první čtvrtletí dosáhnou konsenzu a společnosti představí plán, jak se vypořádat s inflačními tlaky a nejistotou vyplývající z ukrajinské krize. Bude zajímavé sledovat, jak společnosti hodlají přenést zvýšené náklady na spotřebitele a vyjádření ohledně objemů, marží a poptávky.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.01.2022Burzovní kalendář 4/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688