Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  28.03.2022 07:13:00

Vývoj na devizovém trhu – ranní zprávy 28.03.2022

CZ2022_03_28

Klíčové události

  • Eurozóna: Růst peněžní nabídky M3 v únoru mírně zpomalil na 8,3 % r/r.
  • Německo: Index podnikatelského klimatu Ifo v březnu klesá na 90,8 b. Dílčí index hodnocení současné situace mírně klesá na 97,0 b. Dílčí index očekávání do budoucna klesá na 85,1 b.
  • USA: Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity v březnu dle finálních dat klesá na 59,4 b. (mírná revize směrem dolů z 59,7 b.). Rozjednané prodeje nemovitostí v únoru klesly o 4,1 % m/m.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: České koruně se v závěru týdne podařilo vůči euru mírně zpevnit, na konci odpoledne se obchodovalo v blízkosti hladiny 24,65 CZK/EUR. Domácí makroekonomický kalendář byl v pátek prázdný, za pozornost bude v tomto týdnu stát zejména čtvrteční zasedání České národní banky (ČNB).
  • USDCZK & PLNCZK: Na měnovém páru s americkým dolarempátek koruna stagnovala, v závěru odpoledne stejně jako ve čtvrtek probíhalo obchodování mírně pod úrovní 22,45 CZK/USD. České měně se sice v průběhu dne podařilo posílit pod hladinu 22,35 CZK/USD, tyto zisky si však neudržela. Podobný vývoj bylo možné sledovat také vůči polskému zlotému, kdy koruna sice posílila pod úroveň 5,20 CZK/PLN, zakončila však nad touto hladinou.
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn si připsal mírné zisky maďarský forint, který vůči společné evropské měně posílil pod hranici 375 HUF/EUR. Polskému zlotému se na měnovém páru s eurem rovněž dařilo, na konci odpoledne se obchodovalo na hladině 4,725 PLN/EUR.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se zprvu obchodovalo převážně nad hladinou 1,10 USD/EUR, na konci odpoledne však převládl posilující trend dolaru a zamířil pod tuto úroveň. Březnový průzkum podnikatelského klimatu Ifo bohužel ve srovnání s indexy podnikatelských nálad příjemné překvapení nepřinesl. Nálada mezi německými podniky se dle aktuálních dat prudce zhoršila (index v březnu klesl na 90,8 b. z únorových 98,5 b. – revidováno z 98,9 b.). Příčinou je rekordní propad v dílčí složce očekávání o 13,3 b., což je ještě více než v době vypuknutí koronavirové krize v březnu 2020. Zatímco svou současnou situaci hodnotí němečtí podnikatelé zatím ještě pozitivně (ve složce hodnocení současné situace došlo k poklesu pouze o 1,6 b.), bezpochyby je čekají těžké časy. Ruská invaze na Ukrajinu přinesla do německých podniků extrémní nejistotu a konec naděje na zlepšení situace po dlouhotrvající koronavirové krizi. K propadu nálady přitom došlo ve všech sledovaných odvětvích (zpracovatelský sektor, služby, obchod, stavebnictví).

Očekávaná data a události

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688