Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.03.2022 09:47:49

Výrobci bezpilotních letounů Primoco klesly roční tržby skoro o třetinu, ovlivnila ho pandemie

Tržby tuzemského výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV za loňský rok klesly meziročně o 32 procent na 17,7 milionu . Hospodářský výsledek EBITDA loni dosáhl záporných -27,8 milionu v porovnání se záporným výsledkem -4,9 milionu před rokem a ztráta po zdanění dosáhla za loňský rok skoro 28 milionů . Vyplývá to z dnešního oznámení společnosti, s jejímiž akciemi se obchoduje na trhu START pražské burzy. Firma uvedla, že celoroční hospodaření loni negativně ovlivnila pandemie Covid-19. Ta také ztížila uzavírání a rozšiřování smluv na bezpilotní letadla.

V roce 2021 nedošlo k prodeji, uzavření obchodních smluv na nové bezpilotní letouny, konstatovala firma. Proběhla však dodávka pěti letounů do Iráku a uzavření servisní smlouvy v hodnotě 2 milionů EUR s plněním v letech 2022-2023.

Výsledky za rok 2021 (…) s ohledem na pandemickou situaci zatím nebyly v souladu s našimi obchodními plány. Tuto situaci však považujeme za odklad příjmů, nikoli za jejich trvalý výpadek,“ uvedl ve výroční zprávě generální ředitel Primoca Ladislav Semetkovský. Na konci roku 2021 byla podle něj firma v pokročilé fázi jednání o dodání 72 letadel v hodnotě 86 milionů EUR do 19 zemí. Nadto vede „mnoho dalších jednání“, jež jsou na začátku obchodního procesu. Ten podle firmy trvá obvykle dva až tři roky.

„Výzvám roku 2022 budeme čelit s vědomím, že máme zajištěné dobré financování a disponujeme vynikajícím produktem s neustálými inovacemi řízenými konkrétními požadavky zákazníků, jež se promítnou do budoucích zakázek,“ uvedl Semetkovský v dnešním tiskovém prohlášení.

10

Zdroj: Výroční zpráva Primoco UAV

Společnost Primoco UAV SE vyrábí středně velké, plně autonomní bezpilotní letouny (UAV) a poskytuje související letecké služby. Firma dokáže vyrobit až 50 strojů ročně. V roce 2018 společnost provedla primární veřejnou nabídku přibližně šesti procent svých akcií na pražské burze. Prostřednictvím úpisu se jí podařilo získat 63 milionů korun, jež využila mimo jiné na akvizici továrního letiště v Písku-Krašovicích. Loni v květnu získala nové finanční prostředky ve výši 90,5 milionu prostřednictvím druhotné emise akcií.

Hlavními trhy, na které Primoco UAV SE obchodně cílí, jsou primárně Střední východ, Afrika, Asie a Evropa. Plány společnosti již nezahrnují aktivity v Ruské federaci, kde se firma zaměřovala výhradně na poskytování leteckých prací a služeb DaaS (Droneas-a-Service) v civilním sektoru. Firma tam k 31. lednu 2021 ukončila svou činnost a prodala 100 % akcií své tamní dceřiné společnosti AO Primoco BPLA. „Vzhledem k současnému negativnímu vývoji politické situace … nelze v dohledné době očekávat zlepšení vztahů mezi Evropou a Ruskem,“ uvedla Primoco v dnes komunikované výroční zprávě.

Výhled na rok 2022

Pro letošní rok společnost očekává, že bude realizovat tržby z prodeje bezpilotních letadel Primoco UAV One 150/150M, dodávek náhradních dílů současným klientům, školení pilotů a prodeje senzorů. Plán prodejů zahrnuje 40 bezpilotních letounů a tržby přesahující 500 milionů . Kromě toho hodlá pokračovat v přípravách výstavby nového výrobního závodu v areálu vlastního továrního letiště v Písku-Krašovicích. Jedním z hlavních cílů pro rok 2022 je také dokončení vojenské certifikace Primoco UAV One 150M podle normy NATO STANAG 4703.

Společnost již letos získala civilní evropské oprávnění LUC ve specifické kategorii pro svůj stroj One 150.

Zdroj: Primoco UAV

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

18.03. 18:47  Samé bulíky (Petr S)
18.03. 10:43  Samé ztráty (Jakub)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   6:04  Státem převzatá NET4GAS se loni propadla do ztráty Jiří Zendulka (Kurzy.cz)
Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688