Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  10.03.2022 09:52:03

Trhy doufají v posun na Ukrajině

Akciové trhy v USA a Evropě včera silně posilovaly po povzbudivých zprávách, že by se mohlo vpřed posunout diplomatické vyjednávání mezi Ukrajinou a Ruskem. Ostřelování ukrajinských měst nicméně pokračuje. Markantní růst zaznamenal německý index DAX s růstem k 8%, odrážejíc fakt, že zejména evropské trhy do ocenění kvůli konfliktu započítávají značnou míru rizikové prémie, s pozitivními zprávami může ale rychle mizet a naopak. Trh dnes bude sledovat očekávané jednání ministrů zahraničí Ukrajiny a Ruska v Turecku. Výsledek schůzky může ovlivnit dnešní sentiment.

Se zlepšenou náladou naopak výrazně o 3,5% klesalo zlato od blízkosti historických rekordů kolem 2060 USD za unci. Nádech zlepšeného sentimentu se odrazil částečně i do cen ropy, jež prošly bleskovým propadem, v jednu chvíli až o 15% z úrovní kolem 125 USD za barel k 103 USD za barel WTI. Den nakonec ropa uzavřela kolem 110 USD za barelPodstatnější zprávou u ropy byl ale patrně apel Spojených Arabských Emirátů vůči OPEC pro navýšení těžby ropy, přidal se i Irák, jež uvedl, že má přes 5% volné kapacity a je připraven těžbu navýšit. Podle odhadů by tak do trhu mohly poslat navíc jen tyto dvě země přes 1 mil. barelů denně, což je pětina ruského exportu.

Z korporátních zpráv oznámil Amazon split akcií v poměru 20:1, a rovněž oznámil zpětné odkupy akcií za 10 mld. USD (asi 0,7% kapitalizace). U Amazonu se jedná o první split akcií od roku 1999 a bude efektivní od 6. června. Amazon tak následuje například Alphabet, jenž oznámil split akcií minulý měsíc. Akcie na oznámení v poobchodní fázi reagovaly růstem přes 6% se spekulací, že nižší cena po rozdělení akcií (při nezměněné hodnotě celé společnosti) může vést ke zvýšení dostupnosti pro širší okruh investorů a tedy podpořt poptávku.

Mimo jednání ministrů zahraničí Ukrajiny a Ruska bude trh sledovat zasedání ECB, kde se nicméně nečeká změna nastavení politikykomentáře bankéřů jsou očekávány spíše opatrné, vzhledem k rizikům plynoucím z ukrajinského konfliktu. V USA budou zveřejněna sledovaná inflační data za únor ve formě CPI, trh očekává meziroční růst o 7,9%. Za posledních 5 měsíců byla čísla vždy silnější než trh očekával. Kvůli ukrajinskému konfliktu v posledních týdnech poněkud oslabovala jestřábí vyjádření amerických centrálních bankéřů a trh nyní čeká zvýšení sazeb příští týden „jen“ o 25 bazických bodů. Silná inflační data a uklidnění situace na Ukrajině ale mohou zvýšit pravděpodobnost o to dynamičtějšího utažení sazeb v dalších měsících.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Po 22:07  Donald Trump znovu přiblížil svůj ekonomický program Kryštof Míšek (Argos Capital)
Po 16:42  UP World LNG Shipping Index: Rostoucí trend stále pokračuje Tomáš Novotný (UP forum)
Po   9:27  Americké indexy v pátek rostly, trh čeká na snížení sazeb v US Research (Česká spořitelna)
Po   9:07  Wall Street 13.9. - růst pátou seanci v řadě Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688