Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.03.2022 17:55:05, aktualizováno 05.03.2022 09:08:10

Vytěsněným akcionářům O2 už přistávají peníze na účtu, část se jich však chce soudit. Anketa - zamíří prostředky zpět na pražskou burzu?

V pondělí 28. února došlo dle plánu k tzv. vytěsnění minoritních akcionářů společnosti O2 C.R. (dále jen O2). Akcionáři tak v CDCP přišly o své akcie, když přešly na skupinu PPF, resp. v Holandsku registrovanou společnost PPF Telco. Získaly tak nárok na protiplnění ve výši 270 za každou akcii. A dané finanční prostředky dnes dle očekávání začaly nabíhat na jednotlivé bankovní účty již tedy bývalých akcionářů O2.

V době zveřejněných dokumentů k valné hromadě, která přechod akcií právně schvalovala, deklarovala PPF v k listopadu vlastnictví 90,5 % akcií PPF. Je více než pravděpodobné, že včera v okamžiku přechodu akcií O2 již skupina ovládala více akcií. Řada akcionářů se jich totiž v mezičase jen s nevýrazným diskontem na burze zbavila a kupujícím byla jistě přinejmenším částečně skupina PPF či někdo spřízněný. Určitě však existovala i řada jiných investorů, kteří nakupovali s potenciálem dalšího zisku. Jak známo obecně nemalá část akcionářů O2 nesouhlasila s vytěsněním, resp. pak s výší protiplnění. A mnozí z nich se hodlají bránit právní cestou. Věří, že stanovená cena 270 za akcii je neadekvátně nízká a nebyla stanovena korektně. O tom jsme již také psali v článku „PPF si cení O2 na 81,2 miliard korun, znalecký posudek k tomu nevyužila“.

Ve zmiňovaných postojích se veřejně angažuje zejména Tomáš Hájek, který se skupinou PPF „bojuje“ již ohledně vytěsnění ve společnosti CETIN a angažuje(val) se rovněž v obdobných dalších kauzách. Každopádně tu současnou ohledně vytěsnění O2 právně zastřešuje advokátní kancelář KLB Legal (více zde), jejímž cílem je jak sama uvádí „získat dorovnání přiměřeného protiplnění ve spravedlivé výši“.

Připojit se může každý bývalý akcionář, který vlastnil při vytěsnění alespoň 100 akcií O2. Firma za své služby požaduje fixní zálohu na náklady znaleckého posudku, a to ve výši 0,50 za akcii. Hlavní odměnou pro KLB Legal má totiž být podíl z příp. vymožené částky. K „akcionáři“ se má dostat 80 % podíl, resp. právní kancelář má za své služby získat 20 % + DPH. Dle dřívějších twitterových zpráv Tomáše Hájka mělo ke konci ledna být již v kauze sdruženo přes 500 akcionářů kontrolujících více než 3 mil. akcií O2.

Vidina možných dalších prostředků za akcie O2 je dle všeho však během na dlouhou trať. Alespoň to ukazují jiné obdobné táhnoucí se kauzy. Ať už zmiňovaná CETIN či například UNIPETROL, u nichž vytěsnění proběhlo v lednu 2016, resp. u petrochemické společnosti v září 2018.

Zpět ale k O2. Zmiňovaný více než 9% podíl, který skupina PPF neměla dle sdělení v listopadu ještě pod kontrolou, znamenalo přes 28,5 mil. akcií O2. Ve finančním vyjádření při ceně 270 tedy za více než 7,7 mld. . Jak bylo rozebráno výše, k pondělí se již jistě jednalo o nižší částku. I tak k akcionářům v těchto dnech jistě míří na účty řádově miliardy korun. Zda se alespoň částečně vrátí zpět na pražskou burzu, může naznačit anketa, kterou jsme včera na kurzy.cz spustili (naleznete zde).

 

Závěrem ještě možno zmínit, že akcionáři se tentokrát již nedočkali zveřejnění hospodářských výsledků za celý loňský rok. Tedy indikaci o jakou potencionální dividendu za loňský rok vytěsněním přišli. O2 přitom z hlediska rychlosti informování o hospodaření patřila na pražské burze k lídrům. V posledních třech letech byla dokonce vždy první vlaštovkou, když roční výsledky zveřejnila již na konci ledna.

07.03. 13:13  Jsem rád že boží mlýny (Pijack)
07.03. 12:40  Jsem rád že boží mlýny (Igor)
03.03. 12:03  nikam (JFP)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688