Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  24.02.2022 10:31:00

Dopad konfliktu na Ukrajině na kurz koruny

Miroslav Novák
Miroslav Novák

24.02.2022

Prudké oslabení koruny kvůli eskalaci konfliktu na Ukrajině

Riziková averze na finančních trzích v tomto týdnu výrazně vzrostla, což se podepsalo pod oslabení koruny vůči euru do rozmezí 24,50 – 24,60 CZK/EUR. Poté, co dnes ráno Rusko zahájilo masivní vojenský útok na Ukrajinu, koruna vůči euru oslabila k hranici 25 CZK/EUR, což jsou nejslabší hodnoty české měny v letošním roce. Téměř identický vývoj, prudké oslabování, lze pozorovat i v případě dalších středoevropských měn, maďarského forintupolského zlotého.

Finanční krize, intervence České národní banky, pandemie Covidu19

V posledních patnácti letech je možné identifikovat tři období, kdy koruna vůči euru velmi prudce oslabila. (1) V období červenec 2008 – únor 2009 koruna vůči euru razantně oslabovala v reakci na vypuknutí finanční krizeUSA a v souhrnu ztratila téměř 30 %. (2) V listopadu 2013 Česká národní banka oznámila spuštění kurzového závazkukoruna oslabila o zhruba 6 % a následně byla udržována nad hladinou 27 CZK/EUR až do dubna 2017. (3) Pandemie Covidu19 v roce 2020, která byla finančními trhy v lednu a po větší část února 2020 ignorována, se následně v březnu promítla do razantního oslabení koruny o zhruba 13 %.
Dnešní oslabení koruny je sice velmi prudké (2 %), avšak v kontextu třech zmíněných událostí procentuálně není oslabení koruny zatím tak extrémní.

Prudké zvraty a méně funkční technické hladiny obchodování

V případě mimořádných událostí, v tomto ohledu se nabízí paralela s oslabováním koruny v souvislosti s pandemií Covidu19, dochází k tomu, že finanční trhy často reagují přehnaně na rizika, která byla bagatelizována. Výsledkem je potom to, že oslabení rizikových aktiv, v našem případě koruny, je daleko výraznější, než by tomu daná situace odpovídala. Zároveň v takto zjitřeném období jsou méně funkční tzv. technické hladiny obchodování. Zároveň v těchto krizových okamžicích příliš nefungují makroekonomické věci – v případě koruny např. je oslaben tzv. úrokový diferenciál.

Možný vývoj kurzu koruny v nadcházejících dnech

V nejbližších dnech je nutné počítat s velmi vysokou volatilitou koruny vůči euru a samozřejmě toto ještě ve větší míře platí pro vývoj koruny vůči americkému dolaru. Naprosto zásadní pro korunu bude nejbližší vývoj kolem Ukrajiny, respektive to, zda bude situace dále eskalovat, jaké budou zavedeny sankce na Rusko ze strany EUUSA a jaká budou reciproční opatření ze strany Ruska. V tomto ohledu je poměrně pravděpodobné, že Rusko bude odstřihnuto od systému SWIFT. V extrémním případě by Rusko mohlo reagovat zastavením dodávek zemního plynu do EU. Kvůli aktuálnímu vývoji na Ukrajině je přitom pro letošek nutné počítat s ještě výrazně vyšší inflací a zároveň se zvyšuje riziko významně slabšího hospodářského růstu.
(1) Z pohledu dalšího vývoje koruny vůči euru je momentálně velmi důležité technické pásmo v rozmezí 25 – 25,20 CZK/EUR. Pokud situace kolem Ukrajiny začne v nejbližších dnech deeskalovat, tak by oslabování koruny mělo být limitováno tímto pásmem.
(2) V případě další eskalace na Ukrajině nelze vyloučit ještě výraznější oslabení koruny nad hladinu 25,20 CZK/EUR. V tom případě by se obchodování přesunulo do rozmezí 25,20 – 25,80 CZK/EUR.
(3) V tuto chvíli zatím podle nás není pravděpodobné, že koruna bude oslabovat stejně extrémně jako v březnu 2020. Situace se samozřejmě může změnit.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688