Inzerce (Inzerce)
Investice  |  22.02.2022 10:46:32REKLAMA

Horská dráha, ruská ruleta... Je to už za námi? Ne!

Předpověď na následující rok v 9 z 10 případů slibuje, že nový rok bude stabilnější než ten předchozí. Rok 2022 ale bude klidnější jen stěží. Naopak, může být ještě méně předvídatelný než rok 2020, kdy pandemie koronaviru začala. Rok 2020 rozdělil dějiny na dvě etapy – před pandemií a po ní. Nicméně roky, které jsou z hlediska událostí bohaté, vytvářejí účastníkům trhu ty nejlepší podmínky. Je fakt, že vysoká volatilita živená nejistotou je ideální příležitostí k dosažení velkého zisku během krátkého období. Můžeme tak jen doufat, že rok 2022 bude plný událostí, vzestupů i pádů, nových trendů a samozřejmě vašeho odhodlání bouři přečkat. Abychom vám pomohli tohoto cíle dosáhnout, připravili jsme pro vás přehled hlavních trendů roku 2022.

Konečný stav

Nejprve si připomeňme klíčové události roku 2021 a jejich vliv na trhy. Loňský rok byl plný zklamání. Celý svět vzhledem k oslabení viru a masivnímu očkování očekával všudypřítomný pokrok. Nově zvolený americký prezident Joe Biden navíc do ekonomiky napumpoval 600 miliard dolarů s cílem urychlit její oživení. Ale nevyšlo to. Tempo očkování bylo pomalejší, než bylo v plánu, začaly se objevovat nové kmeny viru, zatímco pobídkové programy Joea Bidena zvýšily v době vážných logistických problémů poptávku.

To vše vedlo k nevyhnutelnému procesu prudkého růstu inflace ve světě. Americký dolar je na devizovém trhu jediný, kdo díky statusu bezpečného přístavu dokázal zakončit rok v zelených číslech. Nejmenší ztráty utrpěly díky pozitivní dynamice cen komodit ruský rubl a kanadský dolar.

K poraženým patří japonský jen, euro a australský dolar. Obchodníci, kteří na těchto nástrojích drželi pozice, utrpěli značné ztráty. Země orientované na vývoz ale z této situace profitovaly. Důležité je, že výsledky za rok 2022 budou jen stěží stejné. Situace většiny měn se nejspíš změní. Navzdory vysoké volatilitě a pozitivnímu vlivu akcií Tesly dosáhli krypto investoři oproti předchozí dekádě menšího zisku.

Zároveň byl absolutním vítězem mezi komoditami roku 2021 plyn. I ropa výrazně překonala prognózy a dosáhla několika nových maxim, jaká jsme zaznamenali naposledy před 4 lety. Obecně byla v roce 2021 klíčem k úspěchu diverzifikace portfolia mezi měnové, akciové a komoditní trhy.

Rok 2022 může přinést žhavé novinky

Většina aktiv byla loni pod vlivem dozvuků pandemie. Rok 2022 bude nejspíš ve znamení zvyšování klíčových úrokových sazeb, četných geopolitických rizik a boje proti rostoucí inflaci. Největší inflační skok se očekává ve Spojených státech a Velké Británii. Tam se z inflace tlačené náklady stává epidemie. Nedostatek pracovních sil zvyšuje mzdy. Americká ekonomika se navíc ještě nezotavila z pobídkových opatření zavedených v roce 2021. Proto může inflace v zemi prudce růst. Fed se hodlá vyvarovat strategie, kterou uplatňuje Bank of Russia, totiž zvyšování základní úrokové sazby po každém zvýšení inflace. Americký regulátor plánuje zvýšit úrokové sazby dvakrát nebo třikrát, a to o 0,75–1 %. K takovému zvýšení došlo naposledy před mnoha lety. Skokové zvýšení klíčové úrokové sazby Fedu ale může zchladit americkou i globální ekonomiku.

Inflaci ve Spojeném království přiživují i domácí záležitosti jako brexit a problémy s komoditami. Proto se pár libra/euro může obchodovat v pásmu 0,80–0,85. To opět utvrzuje rozhodný úmysl centrálních bank zpřísnit politiku i vysokou poptávku investorů po místních měnách. Někteří analytici předpokládají, že v roce 2022 bude do amerického a britského trhu napumpováno mnoho peněz.

Ze švýcarského franku, japonského jenu a eura by se letos mohly stát bezpečné přístavy, protože Švýcarsko, Japonsko a EU mají nejnižší inflaci. Zlato pravděpodobně zůstane tradičním bezpečným aktivem. V případě vážných geopolitických otřesů, například válečného konfliktu, by se ale mohlo stát nejoblíbenějším aktivem, a dosáhnout tak nových maxim. Je zajímavé, že švýcarské měnové úřady mohou svůj postoj k franku změnit. Je fakt, že frank prakticky dosáhl parity s eurem, což může ovlivnit místní ekonomiku. Švýcarská národní banka se s velkou pravděpodobností uchýlí ke změnám klíčové úrokové sazby a k měnové intervenci s cílem oslabit národní měnu. Očekává se, že pár euro/frank se bude obchodovat v pásmu 0,80–0,85.

Soudě podle oživení poptávky a potřeby vyšší produkce mohou stoupat komoditní měny typu norská koruna, australský dolar, kanadský dolar a ruský rubl. Na konci roku 2021 a zejména na začátku roku 2022 se ale kurz rublu mírně změnil. Měna přišla kvůli geopolitickým problémům, které nyní určují její cenu, o status komoditní měny. Je velmi těžké vybavit si okamžik, kdy naposledy se rubl propadl při rekordně vysokých cenách ropy.

Tento stav věcí lze vysvětlit mrzutými vztahy USA a Ruska i konflikty s NATO. To vše vyvíjí na ruskou měnu tlak bez ohledu na situaci na trhu. Je ale klidně možné, že ruská vláda ze slabého rublu profituje (je snazší plnit závazky v rublech a za vývoz komodit dostávat dolary). Rubl proto břemeno politického napětí jen sotva odlehčí. Mohl by tak být nejméně předvídatelnou měnou roku 2022. Skutečnost je taková, že staré principy už nefungují a nové účastníci trhu příliš neznají.

Australský dolar může čelit určitým rizikům kvůli úzkým hospodářským vazbám na Čínu. Na měnu navíc vyvíjejí tlak i některé politické otázky.

Méně významné měny, včetně polského zlotého, maďarského forintu a brazilského realu, mohou být buď pozitivně ovlivněny americkým dolarem a jeho atraktivitou, nebo jít svou vlastní cestou. V druhém případě budou potřebovat podporu centrálních bank.

Situace na akciovém trhu může být dál nejednoznačná

Situace na akciovém trhu je nejasná. Přestože index S&P 500 vykazuje mírný růst, investoři ho považují za překoupený. Proto se jeho obchodováním nedá dosáhnout vysokého zisku ani při pozitivní dynamice. Akcie společností specializujících se na dodávky komoditního zboží budou pravděpodobně přitahovat pozornost investorů. Dále, mezi lídry mohou být firmy, které dokážou spotřebitelům vysvětlit, proč cena jejich výrobků převyšuje inflaci (Apple a Coca Cola).

Evropské indexy zároveň nejsou překoupené a obchodníci mohou investovat v souladu s obvyklými principy trhu. Německý index DAX stagnuje už 10 měsíců. Analytici dlouhodobě očekávají prudký pohyb.

Záhada na komoditním trhu

Na inflační vlně se v roce 2022 může svézt i zemědělské zboží. Výrobní cena 1 kg pšenice, kukuřice nebo cukru rychle roste kvůli vyšší ceně pracovní síly, dopravy a energie. Dokonce i nyní zůstávají ceny některých zemědělských produktů díky dobrým výnosům poměrně nízké. Situace se ale může v následujících 12 měsících změnit. Rally by mohla být omezena silným americkým dolarem. Deficit produkce zpravidla vede ke skokovému růstu cen zemědělského zboží. Inflace může v tom případě dál růst.

Vzhledem k politické nejistotě v Rusku a Kazachstánu lze ceny ropy jen stěží předvídat. OPEC+ může navíc učinit nečekaná rozhodnutí týkající se těžby ropy. Z fundamentálního hlediska může ropa stát 80–85 USD za barel. Může ale vyskočit i na 100 USD. Globální ekonomika ve skutečnosti čile oživuje. Nebývalý růst cen plynu v Evropě a Asii nutí některé producenty energií používat místo plynu ropu. Těžba plynu v USA dnes nedokáže uspokojit poptávku tak jako v předchozích letech. Tomuto problémem mohou v blízké době čelit i jiné země. Ceny ropy tudíž pravděpodobně porostou.

Drahé kovy, kryptoměny, nemovitosti

Tato skupina aktiv je díky omezené nabídce pokládána za ochranu před inflací. Zlato, investiční nemovitosti a bitcoin se nicméně mohou z hlediska návratnosti kapitálu také blížit inflaci (zhruba do 10–15 let).

V loňském roce například zlato ztratilo 7 % hodnoty,a to navzdory stejně vysoké inflaci v USA. V roce 2022 může taková situace nastat i u kryptoměn a nemovitostí. Jinými slovy, rostoucí inflace neznamená, že poroste i hodnota těchto aktiv. V roce 2022 bude trend u uvedených aktiv stále určován cenou amerického dolaru (ovlivňuje zlato), klíčovými úrokovými sazbami (ovlivňují nemovitosti) a sentimentem investorů (ovlivňuje poptávku po kryptoměnách).

Jelikož jsou zlato a kryptoměny velmi volatilní, mohou je obchodníci nakupovat při výrazných korekcích trhu. Takové předpovědi jsou ve skutečnosti součástí střednědobé technické analýzy a do fundamentální prognózy na několik příštích čtvrtletí se nehodí. Stojí za zmínku, že žádný analytik nepředpokládá, že by se bitcoin obchodoval v pásmu 30 000 – 67 000 USD, jako tomu bylo v roce 2021. Aktivum může buď překonat úroveň 100 000 USD, nebo se propadnout na 5 000 USD. Bitcoin dělá z lidí buď miliardáře, nebo žebráky. Kryptoměnový trh téměř neovlivňují ceny energií, klíčové úrokové sazby ani rostoucí spotřebitelské ceny. Obchodníci tudíž pořád neví, co od krypto aktiv čekat.

Start

V roce 2022 budeme sledovat inflační situaci v mnoha zemích a její vliv na měnový trh. Jestliže inflace roste víc, než se očekávalo, potřebují měny obvykle vyšší úrokové sazby. Pokud ale dosáhne 8 a více procent, těžko regulátoři referenční sazby zvýší. Je fakt, že obchodníci mohou trh opouštět kvůli obavám, že by mohl být pokles hodnoty měn větší než zvýšení klíčové úrokové sazby.

Rok 2022 v každém případě nejspíš přinese mnoho novinek a událostí: konec a další vlnu pandemie, rostoucí náklady, hyperinflaci, vojenské konflikty a geopolitická rizika. Tyto a mnohé další faktory zaručují vysokou aktivitu na trhu, která obchodníkům nabízí příležitost vydělávat.

Chtěli byste podrobnější předpověď na rok 2022? Pak si zde zdarma stáhněte e-book „Výhled na rok 2022“

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688