plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  04.02.2022 13:00:00

Kam v Plzni vyrazit o víkendu? Západočeské muzeum v Plzni, objevte krásy katedrály sv. Bartoloměje. Na co zajít do plzeňských divadel?

Kam v Plzni vyrazit o víkendu?

Nejkratší měsíc v roce začíná. Co přinese jeho první víkend? Uteče jako voda, zvlášť když si najdete pořádnou zábavu. Naše tipy na víkendové akce v Plzni tentokrát potěší především milovníky kultury, natěšené návštěvníky galerií a muzeí i příznivce architektury.

Západočeské muzeum v Plzni (ilustrační foto)

Západočeské muzeum v Plzni (ilustrační foto)

Kam se schovat do tepla a inspirovat se

Dejte si trochu umění. Zajděte do Galerie města Plzně, která od 2. února představuje unikátní výstavu sochařky a grafičky Moniky Immrové. Výstava je tvořena jako celek, kde vzájemné působení věcí, soch a dalších artefaktů funguje samo o sobě, ale zároveň komunikuje i s dalšími objekty v prostoru. Už jen do neděle můžete vyrazit do výstavní síně „13“ Západočeské galerie v Plzni na dvě výstavy, a to na Pohled zblízka: lidé ve městě a Josef Sudek – Jakub Špaňhel: Zažít zjevení. Pokud jste tyto výstavy ještě nestihli, máte poslední šanci.

Loosovy interiéry zvou k návštěvě

I v únoru můžete vyrazit za poznáním jedinečného architektonického skvostu v podobě souboru bytových interiérů od světoznámého architekta Adolfa Loose. V současné době lze absolvovat komentované prohlídky na dvou prohlídkových trasách, při kterých se podíváte do tří interiérů – do bytů Krausových a Voglových (trasa 1) nebo do Brummelova domu (trasa 2). Prohlídky se v zimním období konají každý pátek a sobotu.

Objevte krásy katedrály sv. Bartoloměje

Chodíte kolem katedrály sv. Bartoloměje a slibujete si, že se do ní po rekonstrukci konečně vypravíte? Pořád návštěvu odkládáte? Pokud je to přesně tak, pak je na čase se vydat s průvodcem prozkoumat kouzlo gotického klenotu, který je hlavní dominantou plzeňského náměstí. Interiér katedrály nebo novou podkrovní expozici si lze prohlédnout každé úterý a sobotu. Druhá jmenovaná trasa vás zavede až na plzeňskou věž, odkud si užijete ten nejkrásnější výhled na celou Plzeň. Vstupenky zakoupíte online nebo v informačním centru na náměstí vedle radnice.

Na co zajít do plzeňských divadel?

Páteční večer na Velké scéně Divadla J. K. Tyla nabídne balet, romantický příběh Korzár o lásce krásné Medory ke korzárovi Konrádovi. V sobotu Nová scéna chystá premiéru světoznámého historického thrilleru Čarodějky ze Salemu i s lektorským úvodem. Nedělní divadelní prkna ovládnou ženské hrdinky. Velké divadlo uvede Italku v Alžíru. Na Nové scéně bude v neděli od 14 a od 19 hodin k vidění muzikál Elisabeth o osudu císařovny Alžběty.

Divadlo Dialog na pátek chystá satirickou komedii Ať žije premiér, která diváky uvede do zákulisí té nejvyšší politiky. V neděli hraje Gogolovy Bláznovy zápisky, groteskní sondu do mysli šíleného úředníka, lapeného v zajetí španělských vyslanců, mluvících ryb a dopisních psů. Pro ty nejmenší je tu nedělní představení Modrá pohádka v Měšťanské besedě, díky kterému se naladíte na letní příběh kapitána a plavčíka, kteří proplouvají mořem života na své malinké loďce.

Stará synagoga v Plzni (ilustrační foto)

Stará synagoga v Plzni (ilustrační foto)

Výstava Navzdory osudu ve Staré synagoze

K 80. výročí transportů plzeňských Židů, které jsme si připomněli v lednu, připravila Židovská obec Plzeň fotografickou výstavu Navzdory osudu se snímky plzeňského fotografa Radovana Kodery, který nafotil potomky těch, jež přežili holocaust. Soubor vystavený v překrásné Staré synagoze představuje dvojice velkoformátových bromostříbrných fotografií, z nichž první je společnou rodinnou fotografií potomků přeživších šoa a druhá zobrazuje totéž místo bez lidí.

Na vycházku s PAM: Plzeňským architektonickým manuálem

Zajímá vás architektura? Pak byste měli objevit PAM. Na stezkách Plzeňského architektonického manuálu můžete poznávat architekturu města přibližně v období let 1914–1948. Objevíte zejména stavby rané moderny, objekty rozvíjející národní styl, dekorativismus, purismus i různé polohy funkcionalismu. Na webu PAM aktuálně najdete šestnáct stezek s informacemi o plzeňské architektuře, které byste dost možná jinde nenašli, nebo se k nim jen tak nedostali. Pokud vám výpravy po stopách architektury nejsou cizí, rozhodně doporučujeme vyrazit za tou plzeňskou.

Klauzury: Nábytek a interiér v DEPO2015

Může nám dobrý nábytek vyléčit stravovací návyky? Je možné, aby se nábytek obešel bez šroubů? Lze navrhnout hravě vypadající sezení, které bude zároveň pohodlné? Na tyto i další otázky možná najdete odpovědi na výstavě vybraných klauzurních prací ateliéru Design nábytku a interiéru plzeňské Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Bude k vidění od 4. do 13. února v DEPO2015, zhlédnete na ní ukázky prototypů sedacího nebo úložného nábytku a dozvíte se víc i o výzkumných projektech studentů interiérového designu.

Výlet z Plzně

V Plzni už jste všechno viděli nebo máte jen chuť o víkendu vyrazit kousek dál? Zajet můžete třeba na zámecký statek do Újezdu nade Mží, zúčastnit se interaktivní prohlídky výstavy MASOPUST – co to je? a projít si Farmářovu stezku. Pokud jste zámečtí, vypravte se i na zámek Zbiroh. Tento pátek se můžete zúčastnit speciálních večerních komentovaných prohlídek, kde se dozvíte více o působení dávných majitelů od Přemysla Otakara II. až po šlechtický rod Colloredo-Mannsfeldů. Sobota bude na zámku Zbiroh patřit dětem, jsou pro ně připraveny dětské prohlídky o tom, jak se jedlo, pilo a hodovalo za časů Karla IV. a dalších panovníků.

Kam v Plzni vyrazit o víkendu najdete podrobněji na:
www.visitplzen.eu/vikendovy-program

Text: Visit Plzeň


Zveřejněno: 4. 2. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688