Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.02.2022 05:55:00

Fed nesmí prudce dupnout na brzdu. Možná nejsme daleko od neutrálních sazeb, říká centrální bankéř Kashkari

Inflace je vyšší, než jsem čekal, a drží se nahoře déle, než jsem čekal. K jejímu poklesu letos dojde, pokud bude naplněno několik podmínek. Tedy pokud se lidé začnou vracet na trh práce, protože nyní tu stále chybí 3 až 4 miliony zaměstnanců. A musí se vyřešit i problémy ve výrobních řetězcích. Pro Yahoo Finance to uvedl prezident Fedu z Minneapolis Neel Kashkari s tím, že doufá v pozitivní vývoj, na kterém se Fed bude podílet.

Tenze v dodavatelských řetězcích by mohly začít polevovat v polovině roku a ekonom doufá, že to samé platí o inflačních tlacích, i když výrazný pokles nečeká. V závislosti na skutečném vývoji pak bude nastavena monetární politika včetně sazeb. Pro Kashkariho je tak například možné, že „Fed bude jednat na jaře a pak si dá pauzu a bude čekat, jak se věci vyvinou.“ Výhodné je ale v současné situaci začít jednat brzy.

Následující graf od BofA ukazuje, jak se postupně vyvíjely konsenzuální předpovědi inflace. Do roku 2020 se držely kolem 2 %, v roce 2015 a 2016 se nakonec inflace ukázala jako výrazně nižší. To samé platilo o roku 2020, následně se ale predikce začaly výrazně zvedat a nyní je pro letošní rok očekávána inflace ve výši 4,8 %:

70
Zdroj: Twitter

Fed má nyní dva hlavní nástroje své politiky, kterými jsou sazby a jeho rozvaha. A Kashkari míní, že v tuto chvíli není namístě používat v komentářích ohledně jejich hlavního vývoje příliš svazující slova, jako je „postupná změna“, protože by indikovala nemístnou důvěru v to, že ekonomika se bude vyvíjet nějakým konkrétním způsobem. Takovou důvěru Fed nemá, protože ve hře je několik velkých otazníků, včetně zmíněného návratu lidí na pracovní trh, a centrální banka musí čekat na skutečný vývoj.

Kashkari míní, že Fed musí udržet trh práce v dobré kondici a zároveň je třeba udržet ukotvená inflační očekávání. To znamená, že Fed nesmí prudce dupnout na brzdy a podle ekonoma to také nikdo z jeho vedení nechce. Poukázal i na to, že delší konec výnosové křivky, tedy výnosy dlouhodobých vládních obligací, naznačují, že ve vzdálenější budoucnosti bude ekonomický růst utlumený a to samé platí o inflaci. I před pandemií po zhruba dvacet let centrální banky „zápasily“ s prostředím nízké inflace a třeba demografický vývoj naznačuje, že se do této situace mohou vrátit, míní ekonom.

Výnosová křivka je pro Kashkariho podle jeho slov významným indikátorem. Často bývá zmiňována její schopnost predikovat recese ve chvíli, kdy dochází k jejímu výraznému zploštění či dokonce inverzi, kdy krátkodobé výnosy převyšují výnosy dlouhodobějších dluhopisů. Ekonom nicméně podle svých slov nevěnuje ani tolik pozornosti tomuto aspektu výnosové křivky, ale tomu, že může být indikátorem výše neutrálních sazeb a toho, jak moc jsou od nich vzdáleny sazby krátkodobé. A zplošťování výnosové křivky, ke kterému v poslední době dochází, pak může podle Kashkariho naznačovat, že „nejsme od neutrálních sazeb tak daleko“.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:56  Americký NFP report zklamal a posílil sázky na snížení sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688