olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  01.02.2022 16:18:05

Město Olomouc připravuje finální etapu rekonstrukce mauzolea

Město připravuje finální etapu rekonstrukce mauzolea, opraví kryptu s rakvemi

1. února 2022 (út)

Ze zanedbaného místa je opět chlouba olomouckých Bezručových sadů. Jihoslovanské mauzoleum má za sebou úspěšné dvě etapy oprav, které vrátily původní eleganci antikizující neoklasicistní stavbě architekta Huberta Austa. Zbývá ještě náročná finální etapa, a to rekonstrukce podzemní části mauzolea s tělesnými ostatky jihoslovanských vojínů. „Rozhodli jsme se požádat o dotaci z výzvy Ministerstva obrany na zabezpečení péče o válečné hroby. Mauzoleum si zaslouží dovést celou rekonstrukci do úspěšného finále,“ říká náměstkyně primátora Markéta Záleská.

První dvě etapy proběhly v letech 2016 – 2017, kdy byla realizována opatření proti vlhkosti a oprava přilehlých teras se schodišti a v letech 2018 až 2019, kdy řemeslníci a restaurátoři opravili exteriér i interiér kaple včetně fresek. Celá třetí etapa se týká prostoru skrytého pod kaplí, kde je nyní provizorně zazděná krypta s ostatky jugoslávských vojáků, zemřelých v olomouckých vojenských nemocnicích během první světové války. K nim později přibyly ostatky jihoslovanských vojáků i z jiných částí republiky. Momentálně je jich uložených zřejmě 1224. Ostatky jsou uloženy v malých dřevěných rakvích s číselným označením, poskládané do železných regálů.

„V rámci třetí etapy bude nejprve provedena stavební rekonstrukce krypty včetně nové elektroinstalace,“ vysvětluje náměstkyně Záleská. Ostatky s rakvemi budou po podrobném zadokumentování dočasně deponovány a v době oprav krypty budou odborně restaurovány. „Jednotlivé rakve projdou čištěním, mírně poškozené se opraví a silně poškozené nahradí kopiemi,“ dodává Markéta Záleská. Také ostatky budou očištěny, desinfikovány, konzervovány a poté navráceny zpět do rakví uložených v kryptě objektu mauzolea. Opraveny budou také stávající ocelové nýtované regály. Rekonstrukce čeká také tyčové police zazděné v nikách a původní závěsy na věnce a svítidla. Stávající vstupní dveře do krypty budou zrestaurovány dle schváleného restaurátorského záměru. Krypta dostane nová svítidla. Zásah restaurátora si vyžádá i stav pískovcového reliéfu truchlící ženy, který jako výzdobu vstupu do krypty vytvořil olomoucký sochař Julius Pelikán.

Stavební úpravy krypty a restaurátorské práce v kryptě proběhnou v roce 2023, v následujícím roce pak budou odborně ošetřeny rakve s ostatky. Celkové náklady na první dvě etapy stály asi 12,1 milionu korun, u finální třetí etapy se předpokládají náklady přes 6,8 milionu korun. Dotace od ministerstva obrany může činit až 80 procent z této částky.

Fotografie:

| Poslední úprava: 1. února 2022 (út)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688