pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Školství  |  28.01.2022 00:00:00

Pardubický: Krajské průmyslové školy se přizpůsobují nejnovějším trendům v Průmyslu 4.0

Držet krok s dobou je důležité ve všech odvětvích, v průmyslu to však platí dvojnásob. Aby byli žáci připraveni na praxi v této oblasti, ideální je, když se s nejnovější technikou a vybavením poprvé setkají už při studiu na střední škole. Díky projektu s jihlavskou vysokou školou a průmyslovými školamiKraji Vysočina by se mohla výuka robotizace a automatizace v regionu posunout o laťku výš.

„Jakékoliv odborné vzdělávání potřebuje především udržet technologický krok s dobou. V profesním životě vše letí velmi rychle a střední školství potřebuje co nejrychleji reagovat, což je náročné nejen organizačně, ale samozřejmě i finančně. Nepochybně vhodnou cestou je spolupráce s firemním sektorem. Vysoké školství je další meta pro možnou spolupráci – a to nejen ve smyslu sdílení technologií a dalšího vybavení, ale i v samotné činnosti odborných pedagogů,“ říká radní Pardubického kraje pro oblast školství Josef Kozel.

A jak projekt mezi průmyslově zaměřenými středními školami a vysokou školou na Vysočině funguje? „Cílem projektu je vybavit střední školy špičkovým laboratorním vybavením pro výuku předmětů průmyslové automatizace a robotiky s využitím standardů Průmyslu 4.0. Tato zařízení umožňují virtualizaci a propojení na dálku ve virtuálním prostoru s CP Factory Didactic, kterou v rámci tohoto projektu poskytuje Vysoká škola polytechnická Jihlava (VŠPJ) pro potřeby výuky na středních školách. Výhodou tohoto propojení je možnost sdílení těchto pracovišť, ale i zkušeností s výukou, laboratorních úloh a sdílení know-how. Ze strany průmyslových podniků je významná poptávka po spolupráci v oblasti Průmyslu 4.0, a takto vybavené školy pro ně mohou být dobrým partnerem,“ vysvětluje Zdeněk Horák, prorektor pro tvůrčí a projektovou činnost VŠPJ.

Zapojení se do projektu je z pohledu škol přínosné, což potvrzuje ředitel Střední průmyslové školy Chrudim František Mihulka. „Naše škola postupně pořizuje do výuky zařízení, vybavení, technologie, software a metodiky, kterými na trendy reaguje. Při návštěvě průmyslové školy ve Žďáru nad Sázavou a jihlavské vysoké školy jsme se s projektem seznámili a zjistili jsme, že se velmi blíží našim představám o přípravě žáků naší školy v oblasti robotizace a automatizace. Umožnil by žákům řešit úlohy reálné praxe a tyto úlohy také na reálném vybavení skutečně provádět, následně dílčí řešení úloh včlenit modulově do komplexnějších výrobně-technologických celků, které lze využít na vysoké škole v Jihlavě. V konečném důsledku by znamenal žádoucí směr přípravy žáků naší školy pro aktuální a budoucí etapy vývoje průmyslu a také rozšíření oblasti spolupráce s firmamiregionu.“

„Chrudimská průmyslová škola není od Jihlavy daleko, je zvyklá na spolupráci s průmyslovkou ve Žďáru nad Sázavou, a tak je pro ni velkou příležitostí rozšířit spolupráci i směrem k dalším školám. Vidím v tom velkou možnost do budoucna i pro další odborné školy v našem kraji,“ dodává radní Josef Kozel.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688