Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  05.01.2022 06:08:00

Co přinese letošní rok akciím na rozvíjejících se trzích?

Portfolio manažer Luis Lemus ze společnosti Continuous Capital hovořil na Bloomberg Markets o budoucnosti rozvíjejících se trhů. Nejdříve vysvětlil, že jeho společnost investuje na základě fundamentu a hlavní důraz klade na výběr jednotlivých firem a akcií. Ohledně rozvíjejících se trhů pak míní, že jejich klíčovým rysem je vyšší volatilita. V současné době vystupuje do popředí i jejich nízká valuace. A to jak z hlediska historického, tak ve srovnání s vyspělými trhy.

Expert v souvislosti s valuacemi poukázal na takzvané Shillerovo PE, které je očištěno o inflaci a bere do úvahy cyklicky upravené zisky. Rozdíl mezi tímto PE v USA a na rozvíjejících se trzích se pak podle Lemuse nachází na historických maximech. Otázkou je, zda by to samo o sobě stačilo na to, aby si rozvíjející se trhy začaly vést lépe, ale expert míní, že jim k tomu v případě kvalitních firem dopomůže i to, jak soustavně dokážou zvyšovat svou ziskovost a zlepšovat celkové výsledky.

Lemus nedokáže odhadnout, kdy rozvíjející se trhy nastartují svou rally, ale je podle svých slov přesvědčen, že až se tak stane, půjde o proces, který bude živit sám sebe a bude si udržovat svou setrvačnost. Určitý nástup na rally měly rozvíjející se trhy již na počátku minulého roku, ale pak se věci obrátily. Co bylo příčinou tohoto obratu? Expert na tuto otázku odpověděl, že do značné míry jde o vývoj v Číně, která nyní tvoří významnou část akciových indexů pokrývajících rozvíjející se trhy. Vývoj v této zemi tak do značné míry automaticky určuje směr uvedených souhrnných indexů. Celkově je ale podle experta stále trochu nepochopitelné, proč rozvíjející se trhy tolik zaostávají.

Měli by se investoři zaměřovat na konkrétní země a trhy? Lemus v této souvislosti uvedl, že jeho firma tak nečiní. Nevybírá tedy konkrétní zemi či odvětví, na které by sázela, zajímají ji především konkrétní společnosti se silným fundamentem schopné zvyšovat dividendy. Tento přístup je podle experta založen i na vědeckých studiích, které tvrdí, že u rozvíjejících se trhů se vyplatí právě tato strategie, a ne plošné sázky.

Lemus v souvislosti s dividendami a celkovou návratností dosahovanou na rozvíjejících se trzích poukázal na to, že asi 85 % firem, které se na nich obchodují, vyplácí svým akcionářům nějakou formou hotovost. V USA je to jen asi polovina. Na otázku týkající se konkrétních firem, do kterých jeho společnosti investuje, Lemus uvedl, že tituly nemůže přesně specifikovat, ale nedávno firma koupila například akcie jedné polské softwarové společnosti, která zvyšuje tržní podíl na domácím trhu. „Nikdo o Polsku neuvažuje jako o rozvíjející se zemi, ale je tu hodnota,“ dodal investor.

Zdroj: Bloomberg Markets

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688