Po Novém roce otevřou na Masarykově univerzitě v Brně další dvě menzy
Netradiční vánoční menu v podobě smaženého candáta s bramborovým salátem mohou nyní až do 22. prosince ochutnat strávníci v Academic restaurantu v areálu kampusu v Bohunicích.
Od 4. ledna se pak po dvou a půl letech znovu otevře menza na Právnické fakultě MU. Ta prošla kompletní rekonstrukcí zázemí výdejní části, která navazovala na opravu podlahy v přednáškové místnosti nad kuchyní.
Rekonstruovaly se podlahy a strop v kuchyni, odpady a odtokové žlaby. Nainstalovala se nová pásová myčka a také nové gastro vybavení výdejní části menzy, která bude mít 170 míst k sezení, a navíc i bezbariérový vstup, uvedl manažer provozu stravovacích služeb Tomáš Kala.
Kromě obvyklé široké nabídky všech druhů jídel tam nově bude i sushi, moučníky a předkrmy. Nebude však chybět ani tradiční lednová zabijačka. Od 10. do 28. ledna si můžou studenti a zaměstnanci Masarykovy univerzity objednat přes aplikace WebKredit nebo MobilKredit vepřové vesnické pochoutky. Nejprve bude v nabídce jaternicový prejt s bramborovou kaší a zelným salátem s křenem, v dalším týdnu pak vepřové výpečky s tuřanským zelím a bramborovými špalíky a poté přijdou na řadu kroupová jelítka se šťouchanými bramborami a kysaným zelím s jablky, láká na klasické české pochoutky Tomáš Kala.

V únoru pak budeme otevírat úplně novou menzu na pedagogické fakultě, upřesnil ředitel Správy kolejí a menz MU Kamil Kulíšek s tím, že univerzitní menzy, bufety a restaurační zařízení zaznamenaly za poslední necelé dva roky výrazné zlepšení, co se týká kvality a množství podávaných jídel.
Strávníci si v každé menze můžou vybrat z minimálně 14 druhů jídel, kde mimo klasických pokrmů najdou každý den saláty, bezlepková jídla a polévky, drůbež, ryby, vepřové i hovězí maso. Na veggie baru je pak v nabídce raw strava a vegetariánská jídla, vypočítal Kamil Kulíšek.

Každý měsíc přitom obohacují jídelníčky tematicky zaměřené gastronomické akce podle ročních období: letní saláty, pokrmy z dýní, v listopadu svatomartinská husa, na kterou pak začátkem prosince navazují zvěřinové hody.
Kromě jídel v menzách, bufetech a restaurantu mají strávníci možnost objednat si třikrát do roka tematické menu s sebou domů. S velkým úspěchem se tak setkalo třeba řízkobraní a výborně se podle Kulíška prodávala i pečená celá kachna.
Mezi priority menz patří i udržitelnost, takže 90 procent všech surovin je z tuzemska, a také bezezbytkové vaření, na které cílí objednáváním jídel předem. Nové technologie nám pak umožňují zásadně šetřit energiemi a vodou a využíváme i jednorázové obaly z recyklovatelných materiálů, zdůraznil Kulíšek.
Poslední zprávy z rubriky Z regionů:
Přečtěte si také:
Prezentace
27.02.2025 Ferratum: Banka budoucnosti v tvém mobilu?
24.02.2025 České firmy stále častěji místo banky…
12.02.2025 iPhone 16 Pro za 699 Kč! Nová služba nemá v…
Okénko investora
Petr Lajsek, Purple Trading
Pohonné hmoty pod 35 Kč za litr? Díky Trumpovi možná již brzy!
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Spojení Kim Kardashian a Nike: klesající akcie společnosti reagovaly růstem
Mgr. Timur Barotov, BHS
Investiční mistři odkryli své tahy: Kde teď sází Buffett a další legendy?
Ali Daylami, BITmarkets
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
Zlatý býk je k nezastavení: Zlato překonalo hranici 2 900 USD
Miroslav Novák, AKCENTA
ČNB v únoru snižuje úrokové sazby, ale s jejich dalším poklesem bude velmi opatrná
Charu Chanana, Saxo Bank
Scénář obchodní války 2.0: Co to znamená pro vaše portfolio?
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři