Po Novém roce otevřou na Masarykově univerzitě v Brně další dvě menzy
Netradiční vánoční menu v podobě smaženého candáta s bramborovým salátem mohou nyní až do 22. prosince ochutnat strávníci v Academic restaurantu v areálu kampusu v Bohunicích.
Od 4. ledna se pak po dvou a půl letech znovu otevře menza na Právnické fakultě MU. Ta prošla kompletní rekonstrukcí zázemí výdejní části, která navazovala na opravu podlahy v přednáškové místnosti nad kuchyní.
Rekonstruovaly se podlahy a strop v kuchyni, odpady a odtokové žlaby. Nainstalovala se nová pásová myčka a také nové gastro vybavení výdejní části menzy, která bude mít 170 míst k sezení, a navíc i bezbariérový vstup, uvedl manažer provozu stravovacích služeb Tomáš Kala.
Kromě obvyklé široké nabídky všech druhů jídel tam nově bude i sushi, moučníky a předkrmy. Nebude však chybět ani tradiční lednová zabijačka. Od 10. do 28. ledna si můžou studenti a zaměstnanci Masarykovy univerzity objednat přes aplikace WebKredit nebo MobilKredit vepřové vesnické pochoutky. Nejprve bude v nabídce jaternicový prejt s bramborovou kaší a zelným salátem s křenem, v dalším týdnu pak vepřové výpečky s tuřanským zelím a bramborovými špalíky a poté přijdou na řadu kroupová jelítka se šťouchanými bramborami a kysaným zelím s jablky, láká na klasické české pochoutky Tomáš Kala.
V únoru pak budeme otevírat úplně novou menzu na pedagogické fakultě, upřesnil ředitel Správy kolejí a menz MU Kamil Kulíšek s tím, že univerzitní menzy, bufety a restaurační zařízení zaznamenaly za poslední necelé dva roky výrazné zlepšení, co se týká kvality a množství podávaných jídel.
Strávníci si v každé menze můžou vybrat z minimálně 14 druhů jídel, kde mimo klasických pokrmů najdou každý den saláty, bezlepková jídla a polévky, drůbež, ryby, vepřové i hovězí maso. Na veggie baru je pak v nabídce raw strava a vegetariánská jídla, vypočítal Kamil Kulíšek.
Každý měsíc přitom obohacují jídelníčky tematicky zaměřené gastronomické akce podle ročních období: letní saláty, pokrmy z dýní, v listopadu svatomartinská husa, na kterou pak začátkem prosince navazují zvěřinové hody.
Kromě jídel v menzách, bufetech a restaurantu mají strávníci možnost objednat si třikrát do roka tematické menu s sebou domů. S velkým úspěchem se tak setkalo třeba řízkobraní a výborně se podle Kulíška prodávala i pečená celá kachna.
Mezi priority menz patří i udržitelnost, takže 90 procent všech surovin je z tuzemska, a také bezezbytkové vaření, na které cílí objednáváním jídel předem. Nové technologie nám pak umožňují zásadně šetřit energiemi a vodou a využíváme i jednorázové obaly z recyklovatelných materiálů, zdůraznil Kulíšek.
Poslední zprávy z rubriky Z regionů:
Přečtěte si také:
Prezentace
30.10.2024 Pochybujete o crowdfundingu? Vsaďte na lepší…
30.10.2024 Hra o trhy: Jak volby a globální napětí ženou…
16.10.2024 Aby i v zimě nohy zůstaly v teple
Okénko investora
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
Americké prezidentské volby za dveřma. Jaký vliv bude mít výsledek na žlutý kov?
Mgr. Timur Barotov, BHS
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Portfolio 60/40: Nadčasová strategie pro dlouhodobé investory
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Zlato ukazuje svou sílu v plné kráse. Překoná v novém roce hranici 3 000 USD za unci?
Radoslav Jusko, Ronda Invest
Kámen úrazu – někteří potřebují půjčky na pokrytí běžných potřeb, jiní spoří ale neinvestují
Miroslav Novák, AKCENTA
Petr Lajsek, Purple Trading
Proč evropské akcie zaostávají za americkými? A jaký je výhled?
Ali Daylami, BITmarkets
Trump vs. Harris: komu majitelé kryptoměn coby voliči dají radši hlas?