Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  13.12.2021 11:02:11

Americký trh bude v roce 2022 stagovat, mítní strategička. Nahoru půjdou utility a akcie menších firem

Jill Carey Hall se v Bank of America zaměřuje na americké akciové trhy a pro Yahoo Finance uvedla, že pokud bude pandemie v roce 2022 v USA dál slábnout, bude pokračovat ekonomické oživení tažené mimo jiné výdaji domácností. To ale automaticky neznamená posilující akciový trh. Co konkrétně strategička na akciích čeká?

Hall míní, že prostředí v příštím roce nemusí nahrávat velkým obchodovaným společnostem a celý index S&P 500 tak podle ní bude stagnovat. Přispěje k tomu i obrat v monetární politice Fedu. Dobře by si ale měly vést akcie společností v sektoru služeb a také firem zaměřených více na domácí americkou ekonomiku a akcie menších firem.

Fed podle expertky začne zvyšovat sazby v červnu a možná i dříve. S tím spojený růst výnosů krátkodobých obligací zmenší atraktivitu aktuálních dividendových výnosů akciového trhu. BofA se tak v této souvislosti zaměřuje zejména na společnosti a odvětví, které jsou chráněny proti inflaci a následnému růstu sazeb tím, že v takovém prostředí budou schopny své dividendy zvedat. To by mělo platit například o utilitách.


Hall připomněla, že v minulosti byla období, kdy akciové trhy rostly i přesto, že Fed začal se zvedáním sazeb. Nyní je ale důležité mít na paměti, že valuace akciového trhu leží mimořádně vysoko a pohybují se na podobných úrovních, jako je vrchol technologické bubliny. S tou má nyní trh podle expertky některé společné rysy, i když v jiných se zase liší. Každopádně vysoké valuace i přes historické zkušenosti s růstem trhu na počátku cyklu utahování nabádají k opatrnosti.

Akcie menších firem měly v minulosti na počátku cyklu utahování obvykle vyšší valuace než akcie velkých firem. V tomto ohledu se tedy současná situace liší, protože u menších firem pozorujeme relativně nižší valuace. To je jeden z důvodů, proč BofA v současné době fandí právě menším firmám. Dalším argumentem v jejich prospěch může být nastartování investičního cyklu v celém americkém korporátním sektoru. Pokud by totiž došlo ke zvýšení jeho investic tak, jak se nyní zdá, prospívalo by to také segmentu menších společností zaměřených na domácí trh.

Hall zmínila také rostoucí počet primárních úpisů na americkém trhu. Situace ale v této oblasti podle ní moc nepřipomíná euforii na vrcholu technologické bubliny. Mimo jiné kvůli tomu, že tehdy byl mnohem vyšší poměr hodnoty nových IPO k celkové kapitalizaci akciového trhu. Novým emisím také nedominují technologie, ale podle expertky to jsou společnosti ze sektoru zdravotní péče.

Zdroj: Yahoo Finance




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688