Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.12.2021 06:36:00

Další elektromobilka na americkém trhu, tentokrát ze Švédska

Na americký akciový trh míří další firma, která se chce stát výrobcem elektromobilů. Jde o švédskou Polestar. Tato společnost nechce provést primární úpis akcií, ale využít k tomu fúzi s již obchodovanou společností, tedy se SPAC. Ředitel Polestar Thomas Ingenlath hovořil na Yahoo Finance o plánech své společnosti včetně toho, kdy by měla začít výroba.

Ingenlath uvedl, že pro následující rokyfirma velmi ambiciózní plány, každý rok totiž chce uvést na trh jeden nový model. Cílem pak je prodávat 390 000 vozů v roce 2025. Na Yahoo k tomu podotkli, že nyní jsou na trhu nabízeny elektromobily s cenovkou kolem 40 000 – 45 000 dolarů. Jaká bude cenová politika u vozů Polestar? Ingenlath odpověděl, že ceny začnou pod 40 000 dolary a půjdu až k 150 000 dolarů.

Následující obrázek ukazuje jeden z plánovaných modelů firmy. Podle jejího ředitele původně vznikl jako prototyp, který neměl být sériově vyráběný, ale měl ukázat, co společnost dovede. Model byl ale velmi pozitivně přijat a Polestar se tak rozhodla, že jej vyrábět bude a na trh by měl dorazit v roce 2024.

polestar
Zdroj: Youtube, Polestar

Firma hodlá nabízet i SUV (Polestar 3), které bude vyráběné přímo ve Spojených státech. Její ředitel ohledně dalšího rozvoje jeho firmy i celého odvětví poté uvedl, že nyní je u elektromobilů nutnost dosahovat dojezdu minimálně 300 mil, v budoucnu bude minimum možná na 400 mílích. Je ovšem otázka, jaký smysl má snaha o neustálé zvyšování dojezdu.

Podle Ingenlatha se totiž stane důležitější, aby fungovala potřebná infrastruktura a řidiči měli možnost bez větších problémů dobít baterie ve svém vozu. Snaha o další zvyšování jejich kapacity může být naopak od určitého bodu „plýtvání zdroji“. Ingenlath míní, že „ve chvíli, kdy je k dispozici potřebná infrastruktura, je v elektromobilech možné mnohem efektivněji pracovat s bateriemi.“

Ingenlath byl hostem i na CNBC, kde nejdříve odpovídal na otázku ohledně pozice firmy vůči konkurenci ve formě firem jako Tesla či Rivian. Polestar se podle něj bude profilovat jako velmi luxusní vůz s exkluzivním designem, který má skandinávské prvky. Firma samotná se pak drží pevných zásad obnovitelnosti a chce dosáhnout nulových emisí ve svém podnikání. Jak se ředitel dívá na valuace společností, které se pohybují v celém odvětví? Ingenlath odpověděl, že jeho zajímá to, aby jeho společnost naplnila sliby, které činí, a byla důvěryhodná.

Zdroj: Youtube, Yahoo Finance, CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688