Research (Česká spořitelna)
Komodity  |  09.12.2021 10:34:56

K nulovým emisím přes extrémní zvýšení poptávky po komoditách

Ceny elektřiny opět rostou: cena emisní povolenky testuje 90 EUR.

V globální ekonomice aktuálně vidíme, co způsobí převis poptávky nad nabídkou zboží => nedostatek všeho a v mnoha ekonomikách růst cen, jaký jsme nezažili desetiletí.

 

Přechod na bezemisní ekonomiku vyžaduje masivní investice, kompletní změnu výroby mnoha zboží. Například baterie pro elektromobily potřebuje 8 kg lithia, 35 kg niklu20 kg manganu a 14 kg kobaltu. Nabíjecí stanice potřebují hodně mědi. Solární panely potřebují hodně mědi (několikanásobně pro výrobu MWh než fosilní zdroje), křemíku, stříbra a zinku, vítr železo, měď a hliník...

K tomu přidejme, že podle IEA na dosažení nulové čisté spotřeby energie do roku 2050 se musí podíl energieobnovitelných zdrojů zvýšit ze současných přibližně 10 % na 60 %. 

Jiný slovy, poptávka po surovinách masivně vzroste. Mezinárodní měnový fond nebo světová banka odhadují, že dojde k převisu poptávky po komoditách nad jejich nabídkou. V některých případech bude převis masivní, například v případě kobaltu, vanadu nebo niklu. Největší bude v případě grafitu, u kterého poptávka převýší nabídku 6-7x.

Dopad je jasný: růst cen. V některých případech o desítky, ale až stovky procent.

Tím to ale nekončí. Další problém je, že těžba surovin je koncentrovaná do několika málo zemí. Dominantní roli hraje Čína, případě i ne úplně stabilní státy. S čerstvou zkušeností v případě plynu je možné, že i tyto komodity mohou být použity ke geopolitickým záměrům. Anebo jednoduše politická nestabilita neumožní těžit a vyvážet. Mimo jiné i díky tomu těžaři čelí nedostatečnému financování investic. Nedostatek financí je ovlivněn také tlakem na snižování emisí těžby a ESG koncentraci.

Světová banka přišla s iniciativou Climate-Smart Mining, která pomůže rozvojovým zemím bohatým na zdroje těžit z rostoucí poptávky po nerostných surovinách a kovech a zároveň zajistí, aby těžební odvětví bylo řízeno způsobem, který minimalizuje dopad na životní prostředí a klima.

Co tedy dělat? Investice do nových nalezišť (rychle: od objevu k těžbě 5-10 let), investice do technologií těžby (zvýšení efektivity a dotěžování), politika (Afrika, Čína), realistické emisní limity pro těžaře a zvýšení dostupnosti financování, zvýšení míry recyklace, věda, výzkum a inovace (nahrazení chybějících surovin nebo snížení potřebného množství), sociální politika, která bude kompenzovat dopady růstu cen na ohrožení skupiny obyvatel, zvyšovat energetickou efektivitu… Využít nízkých cen, dokud jsou nízké.

Mimochodem: kde je podle vašeho názoru největší potenciál pro investice snižující emise CO2? Analýza ukazuje, že největší potenciál je ve zvyšování efektivity. 37% poklesu emisí CO2 jde za zvýšením efektivity, 32 % pak za obnovitelnými zdroji energie

A největší krajíc připadá na modernizaci do budov zvyšující jejich energetickou efektivitu. Ve světle zvyšujících se cen energií je možné vedle klimatických cílů slyšet pod efektivitou naprosto jednoduché „snížení nákladů“. Jak pro domácnosti (investice do zateplení, lepších oken, tepelného čerpadla, fotovoltaiky…), tak pro business, pro který je to cesta, jak se prostřednictvím investic zvýšit konkurenceschopnost. #2transformace

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

St 18:18  🛢️WTI Ropa dnes klesá o téměř 3 % X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:25  Co jde nahoru, musí jít dolů: Divoká jízda kakaa X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688