mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  05.12.2021 13:51:00

Nový jordánský ministr průmyslu, obchodu a zásobování jednal s velvyslancem ČR o konkrétních formách prohloubení spolupráce

Nový jordánský ministr průmyslu, obchodu a zásobování jednal s velvyslancem ČR o konkrétních formách prohloubení spolupráce

05.12.2021 / 13:43 | Aktualizováno: 05.12.2021 / 13:51

Cílem návštěvy u ministra Yousefa Al-Shamaliho dne 2. listopadu 2021 bylo kromě oživení jeho osobních dlouholetých dobrých vztahů s Českou republikou i předání dopisu s blahopřáním ke jmenování do funkce a pozvání k reciproční návštěvě do Prahy od jeho českého protějšku na 2. zasedání Česko – jordánské smíšené komise pro ekonomickou spolupráci na úrovni ministrů obchodu a průmyslu v roce 2022. Ministr Al-Shamali pozvání přijal s tím, že navrhne na rok 2022 termíny a potvrdil, že součástí návštěvy bude i společné bilaterální podnikatelské fórum.

Velvyslanec Koutský informoval, že o akci hovořil i s jordánským ministrem energetiky a nerostných zdrojů Salehem Kharabshehem, jehož portfolio v rámci České republiky spadá rovněž pod ministra obchodu a průmyslu ČR. 2. zasedání smíšené komise pro ekonomickou spolupráci by mohlo být dobrou příležitostí k podepsání již oběma stranami plně odsouhlaseného Memoranda o vzájemném porozumění v oblasti energetiky a nerostných zdrojů, s čímž ministr Al-Shamali souhlasil.

Velvyslanec dále zmínil CZ PRES v druhé polovině roku 2022 v Radě Evropské unie, na což ministr Al-Shamali reagoval se zájmem a poděkoval za podíl ČR v rámci EU na uzavření dohody o zjednodušení pravidel průvodu pro přístup jordánského zboží na evropský trh (RoO) v návaznosti na zaměstnávání syrských uprchlíků.

Velvyslanec Koutský krátce shrnul i některé rozvojové aktivity ČR v Jordánsku z poslední doby, mj. financování výstavby budovy policejního prezídia pro záležitosti syrských uprchlíků či rekonstrukce záchytných zdravotnických zařízení na klíčových hraničních přechodech, z nichž sám osobně otevřel zdravotnickou jednotku na přechodu King Hussein Bridge a zdravotnické školící centrum v budově ministerstva zdravotnictví. Ministr Al-Shamali ocenil tyto aktivity na podporu zvládání následků uprchlické krize a informoval, že jedním z urgentních vládních investičních plánů je cestou PPP (public-private-partnership) modernizovat právě tento přechod (který před pandemií využívalo 2 mil. osob ročně), a to rozdělením na část pro osobní a nákladní přepravu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688