Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  21.11.2021 09:14:00

Víkendář: Proč se nám spotřeba odmítá chovat podle ekonomické teorie?

Podle tradiční ekonomické teorie by spotřeba domácností neměla být tak proměnlivá jako jejich příjmy. Důvod je prostý: Pokud lidé ztratí zaměstnání a jejich příjmy klesnou, mohou si pomoci svými úsporami či půjčkou. Když pak nastoupí do zaměstnání nového, své úspory opět navýší nebo splatí úvěr. Jinak řečeno, lidé by podle této teorie měli používat své úspory, popřípadě půjčky, na vyhlazení své spotřeby. Na stránkách VoxEU na to poukazuje Paulina Restrepo Echavarria a Mark L. J. Wright s tím, že podobně by se měla chovat celá ekonomika. Celková spotřeba by tak měla být méně volatilní než celkové příjmy a ekonomická aktivita. Jak ale ukazují data, realita je trochu jiná. Proč?

Vertikální osa v následujícím grafu popisuje relativní volatilitu spotřeby k příjmům ve 32 vyspělých a rozvíjejících se zemích. Z obrázku je zřejmé, že téměř polovina těchto zemí má poměr obou proměnných nad jednou. Jejich spotřeba je tedy volatilnější než příjmy. Na horizontální ose přitom najdeme průměrné příjmy na hlavu a přímka proložená body ukazuje na celkový negativní vztah:

7


Obrázek tedy ukazuje, že v zemích s vyššími příjmy má spotřeba tendenci k menší volatilitě než v zemích s příjmy nižšími. Čím to může být způsobeno? Ekonomové v první řadě poukazují na obtížnosti při měření samotné spotřeby. A to zejména v některých rozvíjejících se zemích. Zde totiž bývá spotřeba počítána jako zbylá hodnota poté, co jsou od produktu odečteny vládní výdaje, investice a čisté exporty. Vyšší volatilita spotřeby tu tak může odrážet chyby v jejím měření.

Volatilitu spotřeby pak může ovlivňovat poměr nákupů zboží krátké a dlouhodobé spotřeby. První kategorie je totiž svou podstatou méně volatilní než druhá a pokud v některých zemích převyšuje váha druhé, zvedá to volatilitu celkovou. K tomu se přidávají dlouhodobé změny v příjmech. Jestliže jsou tyto změny například ovlivněny tím, jak se mění příjmy krátkodobé, lidé nemají takovou tendenci je vyhlazovat úsporami a půjčkami tak, jak bylo popsáno v úvodu.

V neposlední řadě se může projevovat vliv sazeb. Jak výši úspor, tak výši půjček totiž ovlivňuje právě výše sazeb, a pokud se mění často, může to zvyšovat i volatilitu spotřeby relativně k příjmům. Ekonomové tvrdí, že častější změny sazeb jsou typické právě pro některé rozvíjející se země, tudíž jde o faktor, který by mohl napomáhat vysvětlení negativního vztahu zobrazeného v grafu.

Určitým rozšířením prvního možného vysvětlení, tedy chyby v měření spotřeby, pak může být vliv šedé ekonomiky. Pokud totiž má nějaká země významnou „neformální“ ekonomickou aktivitu, která není odražena v oficiálních číslech, spotřeba může reagovat na posuny v této části hospodářství.

Z obrázku je pak patrné, že Česká republika je volatilitou své spotřeby vysoko nad úrovní, kterou by jí připisovala proložená přímka. Podle ní bychom se totiž měli pohybovat na hodnotách znatelně pod jednou, ale ve skutečnosti volatilita dosahuje zhruba 1,2. Druhým extrémem je na podobných úrovních příjmů Švédsko či Finsko, kde je spotřeba s ohledem na výši příjmů zase mimořádně stabilní.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688