army.cz (MO ČR)
Armáda  |  20.11.2021 00:00:00

Hranické praporní obvaziště má novou certifikaci z USA, celý prapor významné ocenění od ministra

„Podle nové metodiky vzděláváme již od začátku letošního roku. Z objektivních důvodů ale došlo k oficiálnímu předání certifikátu až nyní,“ vysvětlil nadrotmistr Zbyněk Sedlák, zastupující garant kurzu. Licence od americké National Association of Emergency Medical Technicians, kterou hranické centrum nově vlastní, výrazně kurzy transformovala.

Zásadní změnou je zkrácení kurzu ze dvou týdnů na polovinu. „Uchazeči mají před nástupem do kurzu čtrnáctidenní e-learningovou přípravu, kterou musí zakončit písemným testem, bez jehož úspěšného splnění nemohou do kurzu TCCC/CLS nastoupit. Když dorazí k nám, teorii už znají. Máme tak větší prostor věnovat se praktickým nácvikům, řešením konkrétních situací a odstraňování nedostatků. Celý koncept kurzu je mnohem promyšlenější,“ pochvaluje si jeden z instruktorů nadrotmistr Jakub Vacula.

Výuku certifikovaných kurzů podle nových standardů nabízí v Armádě ČR prozatím sedm center. „Další nespornou výhodou inovovaného kurzu je skutečnost, že každý z jeho účastníků má naprosto stejné penzum znalostí a dovedností, ať už absolvuje u nás nebo například v Žatci,“ doplnil nadrotmistr Sedlák.

Akreditované výukové centrum CLS působí v Hranicích již deset let. Každoročně se v něm uskuteční osm kurzů, každý pro zhruba deset až dvanáct vojáků. V rámci 7. mechanizované brigády jde o jediné středisko, kde se obdobné kurzy pořádají. Absolvují je přitom nejen vojáci z Hranic, Přáslavic či Bučovic. „Dlouhodobou spolupráci máme například s leteckými návodčími z Náměště nad Oslavou či 102. průzkumným praporem z Prostějova. Myslím, že to o renomé našeho centra mnohé vypovídá,“ konstatoval velitel 71. mechanizovaného praporu podplukovník Libor Tesař.

Významné ocenění od ministra obrany pro celý prapor

Hranický prapor je přitom oceňován nejenom kvůli nadstandardní zdravotnické přípravě vojáků. Nedávno byl vyznamenán Záslužným křížem ministra obrany ČR. Nejen kvůli misím v Pobaltí nebo Mali, ale také za působení v silách rychlé a velmi rychlé reakce NATO. Hraničtí vojáci se kromě toho také pravidelně účastní celé řady mezinárodních cvičení.

„Záslužným křížem se mnoho útvarů pochlubit nemůže. K jeho dosažení vedla několikaletá cesta náročného výcviku a poté plnění mezinárodních závazků České republiky. Samozřejmě bez zodpovědného a profesionálního přístupu drtivé většiny příslušníků útvaru bychom toho dosáhnout nemohli. Toto ocenění tak patří všem,“ nechal se slyšet podplukovník Tesař.

  • „Combat live saver“ – voják, vycvičený k poskytování první pomoci v polních podmínkách, nezbytná součást každé, i té nejmenší vojenské jednotky.
  • V bojové situaci není možné vždy a všude, u každého plněného úkolu zabezpečit přítomnost zdravotníka, přičemž nebezpečí vzniku život ohrožujícího poranění je značné.
  • Cílem CLS kurzu je naučit jeho účastníky poskytnout rozšířenou první pomoc v bojových podmínkách, ošetřit raněné pod krycí palbou nebo v takticky zajištěném prostředí, třídění většího počtu zraněných a příprava zraněných pro odsun.
  • Frekventantům jsou simulovány modelové situace, které mohou v rámci reálných konfliktů nastat. Jedná se především o tepenné krvácení, průstřely hrudníku a neprůchodnost dýchacích cest. Prioritou postupu při záchraně života je zastavit masivní krvácení a zajistit dýchací cesty. Vycvičený voják tak může významnou měrou přispět k šanci zraněného na přežití.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688