Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Makroekonomika  |  13.02.2003 15:23:04

Nečekaný růst maloobchodních tržeb bez zarhnutí automobilů v USA a další překvapení

Vyšší poptávka po stavebním materiálu a dražší benzín způsobily1,3% nárůst lednových maloobchodních tržeb bez zahrnutí tržeb za prodané automobily. Tento růst byl nejvyšší od září 2000 a téměř třikrát větší, než očekávali analytici (0,5%). Všechny maloobchodní tržby, tedy včetně automobilů, v lednu poklesly o 0,9%, zatímco analytici očekávali jejich pokles o 0,6%.

Maloobchodní prodej tvoří téměř 30 procent ekonomiky. Na jeho růstu lze vidět, že slevy a nízké úrokové sazby stále udržují pozornost spotřebitelů. Šéf Fedu Alan Greenspan ve svých dvou projevech tento týden zdůraznil, že ekonomika zrychlí tempo růstu, až lidé budou mít jistotu, co se stane v Iráku.

Ceny importovaného zboží v lednu vzrostly nejvíce za posledních 9 měsíců - o 1,5%, a to zejména díky růstu ceny ropy. Tu ovlivnila obava ohledně Iráku a stávka ve Venezuele. Nicméně z důvodu slabé globální poptávky jsou ceny ostatních produktů v klidu a to zřejmě potrvá i nadále. Analytici očekávali růst indexu o 0,8%. Stejný index bez zahrnutí ceny ropy vzrostl o 0,2%.

Počet nově nezaměstnaných v minulém týdnu nečekaně poklesl na 377 tisíc, což je o 18 tisíc méně než v týdnu předchozím. Původní odhad za předchozí týden byl 391 a analytici předpokládali podobný vývoj i v minulém týdnu.


info@rsj.cz www.rsj.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste