Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  08.12.2021 13:58:13

Vánoce? Nejštědřejší jsou Češi k poskytovatelům půjček

Vánoce jsou pro mnoho Čechů těžkým obdobím – alespoň po stránce finanční. Stále u nás převládá pocit nutnosti „naskládat“ toho pod stromeček co nejvíc, aby rodina a okolí nebyli zklamaní. Na potřebě nadělovat nad možnosti rodinného rozpočtu se významně podílí i „soutěž“ mezi dětmi o nejvydatnější nadílku. Ta má i hluboké sociální dopady.

Za Vánoce letos plánujeme utratit necelých 13 tisíc

Česká bankovní asociace v listopadu zveřejnila výsledky svého výzkumu, kde se ptala na plány Čechů ohledně Vánoc – samozřejmě ve spojení s financemi. V průměru se respondenti chystají utratit za Vánoce cirka 12 700 Kč, z toho „za dárky v průměru přes osm tisíc korun (8 058 Kč), dalších téměř tři a půl tisíce (3 408 Kč) za jídlo a pití a přes tisíc korun (1 206 Kč) za vánoční výzdobu“. Přitom každý desátý bude svou nadílku dotovat půjčkou

Nutno dodat, že nejde o žádný nový úkaz, vánoční půjčky jsou u nás „oblíbené“ už mnoho let – a již mnoho let se finanční, sociální a vzdělávací instituce snaží odradit spotřebitele od tohoto nepraktického, často rizikového zvyku. Zatím marně. Ale na obranu zadlužujících se spotřebitelů: Jak se ukázalo ve výzkumu, někteří si výhodnost dobře propočítají (viz níže).

ČBA zkoumala i důvody půjček – a ne všichni na ně jdou špatně…

Proč si lidé na Vánoce půjčují? Důvodů je mnoho, ale některé umějí překvapit. Třeba zboží ve slevě. Na první pohled samozřejmě ušetří, ale že slevu smaže cena půjčky (a často převýší), některým kupujícím bohužel nedojde. Jiní se nechají zlákat líbivou reklamou s tvrzením o výhodnosti. A sami vidíme, že před Vánoci se s nimi roztrhnul pytel…

Nejvíce se lidé z průzkumu shodují na tom, že k půjčce je žene nedočkavost (neochota ještě pár měsíců spořit), plus samozřejmě ono magické datum Vánoc. Zkrátka chtějí dopřát své rodině hezké svátky a bohatou nadílku. Alespoň jednou ročně.

Najdou se však i promyšlené nákupy na splátky, které jsou bez navýšení (v průzkumu u cca 11 % dotázaných). Když započítáme i současnou a nadále očekávanou inflaci, ve výsledku se stává takový nákup opravdu výhodným. To ovšem platí nejen na Vánoce, a vždy za podmínky, že spotřebitel nepřekročí své možnosti pohodlně splácet.

Co se kupuje nejčastěji?

Co nám tak strašně chybí, abychom šli do Vánoc a do nového roku s dluhem? ČBA zjistila, že: „nejčastěji si na úvěr o Vánocích lidé pořídí spotřební elektroniku (57 %), například mobilní telefon nebo PC, ale i hračky pro děti (32 %)“.

Do vánočních dluhů se lidé přitom pouštějí opakovaně. Jak výzkum ukázal, „dvě třetiny Čechů, kteří mají s půjčkou na Vánoce zkušenost anebo si půjčit plánují, by si však na Vánoce nepůjčily více než 10 000 Kč. Cirka 7 % dotázaných by bylo ochotno si půjčit i nad 30 000 Kč“. 

Nejvíce vánočních dlužníků se přitom rekrutuje z věkové skupiny 27 – 35 let, zároveň jsou to podle průzkumu lidé spíše s nižším vzděláním. „To koresponduje s obecnými poznatky týkající se finanční gramotnosti populace, kde se rovněž ukazuje jako klíčová proměnná ve vztahu k nakládání s penězi právě vzdělání,“ komentoval tento výsledek Michal Straka, specialista agentury Ipsos na finanční trh.

V čem je největší problém?

Vánoční půjčku si velmi často berou lidé, kteří už jsou zadlužení a na splácení svých závazků vydají příliš velkou část pravidelného příjmu. Našetřit na dárky proto už v podstatě nejde. Ale aby měli aspoň jednou za rok hezké dny, nebo aby děti nebyly pak ve škole úplnými vyvrheli, vrhnou se tito dlužníci do dalšího zadlužení. 

Toho využívají poskytovatelé půjček tolerující velké riziko nesplácení – vynahradí si ho totiž vysokou cenou půjčky, vysokými sankcemi z prodlení a výhodnou smlouvou s inkasní agenturou. Legální to je, o legitimnost se nikdo moc nestará. A právě k těmto poskytovatelům jsou Češi v nouzi nakonec nejštědřejší.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688