Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.08.2021 17:40:00

Natlačené investice po přechodu

Dnes se podíváme na výsledky posledního průzkumu BofA. Konkrétně té části, která se týká nejnatlačenějších – nejpopulárnějších obchodů. Již dlouho jim dominují dlouhé pozice na technologických akciích, v červenci se jim přiblížily ESG investice, ale srpen přinesl další vlnu příklonu k technologiím. Zbytek je o Číně, vládních obligacích, bitcoinu a komoditách.

1. Investice po přechodu: Výsledky onoho průzkumu shrnuje následující graf, srovnává červenec a srpen:

technologie čína dluhopisy

Zdroj: Twitter

Graf je oproti jeho verzím z předchozích měsíců možná nejzajímavější tím, že obsahuje dvě položky, které se do top sedmičky dříve nedostaly. Jde o krátké pozice na čínských akciích a dlouhé pozice na amerických vládních obligacích. Příčina prvního bodu je asi zřejmá – čínská vláda se rozhodla utáhnout regulační šrouby v některých sektorech a trzích. Zatímco podle některých názorů může jít o dlouhodobě prospěšný krok, krátkodobě vyvolává vůči čínským aktivům skepsi.

Ona popularita amerických vládních dluhopisů zase souvisí s úvahami o dosažení, či přechodu amerického růstového vrcholu, o slábnoucím oživením a (snad) i inflačních tlaků. Tento bod přitom úzce souvisí s prvním, protože popularita technologií se do nemalé míry odvíjí od výše/pohybu výnosů obligací. A to kvůli citlivosti současných hodnot toku hotovosti technologií na diskontní sazby a tudíž i na sazby bezrizikové.

Na popularitě naopak v srpnu ztratil bitcoin a s ním komodity. Což zapadá do celkového obrázku „po přechodu“. To je ale jen cyklická stránka věci, o řadě aktiv z onoho žebříčku se ale samozřejmě dá uvažovat i strukturálně (nejvíce to asi platí o ESG tématu, jehož cyklická složka je minimální).

2. Komoditní cyklus, či supercyklus: U strukturálního příběhu komodit si můžeme ukázat následující graf od Goldman Sachs:

komodity
Zdroj: Twitter

Graf ukazuje dlouhodobý vývoj komoditního indexu, včetně toho, co GS nazývá supercykly. První z nich, přesněji řečeno jeho růstová fáze, nastala v sedmdesátých letech, druhá po přelomu tisíciletí. GS patří mezi ty, kteří hovoří o novém supercyklu, taženém mimo jiné vládními investicemi do infrastruktury a tahem na energetické zelenání (poptávková strana). A na nabídkové straně předchozím útlumem investic do těžby a zpracování řady komodit.

Dalo by se asi bavit o tom, zda a nakolik jsou ony zmíněné poptávkové a nabídkové síly skutečně strukturální, či svou povahou spíše cyklické. Bude to možná takový mix a otázkou pak je, zda se svým tahem vyrovná třeba tomu, co s komoditami dělala Čína v době své komoditně intenzivní expanze.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688