Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.08.2021 14:15:11

Yardeni: Fundament to potáhne ještě výš, Amazon udělal konkurenci dobrou službu

Investiční veterán Ed Yardeni si dává dlouhou pauzu s příspěvky na svůj populární blog, ale nyní poskytl rozhovor pro Yahoo Finance, v němž shrnuje svůj pohled na současné dění na trzích a na možný další vývoj. Co podle něj ukazuje pokles výnosů pod 1,3 % a cen ropy WTI k 60 dolarům?

Yardeni míní, že americká ekonomika se již dostala za bod nejvyššího tempa růstu. To samé platí o ziscích a nedá se přitom čekat, že by přišla monetární či fiskální stimulace v rozsahu, v jakém tomu bylo v minulém roce. Naopak, Fed začíná signalizovat, že se blíží doba, kdy bude snižovat objem nakupovaných aktiv. S ohledem na tuto situaci si akciové trhy vedou dobře, což odráží ale i to, že dobře je na tom také celá ekonomika.

Následující graf ukazuje výsledky průzkumu, který mezi investory provádí BofA. V březnu letošního roku se rekordní podíl tázaných domníval, že zisky obchodovaných firem se globálně budou ještě zlepšovat. Od té doby se ale tento podíl znatelně snížil a nyní se pohybuje kolem 40 %:

očekávání zisk
Zdroj: Twitter

Investor pokračoval s tím, že snižující se tempo hospodářského růstu v USA znamená stále růst. Akciový trh přitom za poslední více než rok realizoval vysoké zisky, které byly zčásti taženy valuacemi, zčásti zvyšující se ziskovostí obchodovaných firem. Ta by se měla dál lepšit, vyšší valuace jsou ale nepravděpodobné, protože již nyní dosahují mimořádných hodnot. Jak by se ale mohly zlepšovat ziskové marže v prostředí rostoucích nákladových tlaků?

Podle Yardeniho odpověď spočívá v produktivitě. Ta by zároveň měla být tím, co umožní firmám zvyšovat mzdy a zlepšovat pracovní podmínky. Tahounem inovací vedoucích k vyšší produktivitě jsou většinou technologické firmy, ale podle Yardeniho existuje velký tlak na implementaci nových technologií napříč korporátním sektorem.

Firmy, které do této oblasti neinvestují, pak podle Yardeniho mohou zjistit, že již nejsou konkurenceschopné, nejsou schopny se vypořádat s nedostatkem zaměstnanců a podobně. Například Amazon udělal podle investora mnoha firmám dobrou službu tím, že je svým konkurenčním tlakem již před pandemií nutil do technologických inovací a investic. Takže je příchod pandemie tolik nezaskočil a ony byly schopny se s ním lépe vyrovnat.

Na závěr rozhovoru byl Yardeni tázán na další vývoj na akciích. Odpověděl, že je býkem již od roku 2009 a doposud se jeho předpovědi shodovaly s tím, jak si trh následně vedl. A nyní se domnívá, že jeho cíl pro index S&P 500 ve výši 5 000 bodů není „nijak ambiciózní“.

Zdroj: Yahoo Finance


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688