cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Dluhopisy  |  20.08.2021 16:02:09

Bitcoin se veze s indexem S&P 500, zatímco Fed signalizuje utahování měsíčních nákupů dluhopisů v hodnotě $120 miliard


Vedoucí kryptoměna ustoupila spolu s rizikovými trhy, protože investoři přesunuli své expozice vůči americkému dolaru.

Cena Bitcoinu (BTC) ve čtvrtek krátce klesla pod $44 000, když americký dolar posílil poté, co zápisy z jednání americké centrální banky odhalily její úmysly omezit letošní program nákupu dluhopisů.

Bitcoinu hrozí, že se $45 000 stane novou rezistencí

Spotový kurz BTC/USD klesl na nové lokální minimum $43 955. Pokles na páru se objevil jako součást technické korekce, která začala poté, co bylo v sobotu dosaženo tříměsíčního maxima $48 176 po cenovém rychlém růstu.


Graf denní ceny Bitcoinu, zdroj: TradingView

Nejnovější pokles ceny Bitcoinu se objevil v souladu s podobným vývojem trhu na Wall Street. Srovnávací index S&P 500 například ztratil 47,81 bodu, neboli 1,1 %, a během středečních posledních hodin obchodování klesl na 4 400,27 bodu.

Podobně se Dow Jones a Nasdaq Composite také propadly o 1,1 %, respektive 0,9 %. Údaje z předběžného trhu CNBC navíc odhalily, že futures vázané na indexy na Wall Street ve čtvrtek klesly, což naznačuje, že trhy pravděpodobně budou pokračovat ve svých poklesech nadále.

Na druhé straně americký dolarový index (DXY) těžil z klesajících rizikových trhů. Index, který měří sílu dolaru vůči koši největších zahraničních měn, prudce vzrostl o 0,39 % na šestiměsíční maximum 93,50, než korigoval trochu níž.


Denní graf indexu amerického dolaru zvýrazňující inverzní head and shoulder situaci, zdroj: TradingView

Výstraha před utahováním nákupů

Ve středu zveřejněné zasedání americké centrální banky ze dnů 27. a 28. července ukázalo, že se rýsuje shoda ohledně oslabení jejích $120 miliardových měsíčních nákupů státní pokladny a hypotečních zástavních dluhopisů.

Většina představitelů centrální banky souhlasila s tím, že oživení ekonomiky USA je na správné cestě, což je vhodný důvod ke snížení tempa nákupů aktiv. Nicméně však neprozradili, kdy by se kohoutky měly začít utahovat, přičemž letos zbývají jen tři zbývající zasedání Federálního výboru pro otevřený trh.

Úředníci se rovněž shodli, že omezení nákupů aktiv by je přimělo ke zvýšení úrokových sazeb, pokud by hospodářské oživení přetrvávalo podle očekávání. Uvedli však, že chtějí vidět silnější důkazy o tom, že se trh práce zotavil z následků pandemie COVID-19.

Zvyšování úrokových sazeb znamená dražší půjčování peněz, tím pádem menší likviditu na trzích, z čehož hrozí nebezpečí pro rizikové finanční trhy - jak ty akciové, tak také pro Bitcoin.

Pokud jde o inflaci, zápis ukázal, že představitelé Fedu očekávají dočasný růst. Zdůraznili, že jejich preferovaný ukazatel inflace, po vyloučení volatilních kategorií potravin a energií, byl v červnu na 3,5 % - 30letém maximu - ale očekávají pokles na základě toho, že vzestup spotřebitelských cen označili za přechodný.

Bude následovat vyčerpání bullish scénáře?

Když se na situaci podíváme podrobně, tak vidíme, že nadměrný nákup dluhopisů nakonec způsobil pokles amerických dluhopisových výnosů na minimum 0,66 % za rok 2020. I návrat zpět zaznamenaný na začátku roku 2021 udržel výnosy blízko jejich rekordních minim. Trend byl stejný po celém světě, kde výše dluhu nabízejícího záporné výnosy činila v poslední době $16,5 bilionu, což je šestiměsíční vrchol.

Výnosy dlouhodobých státních dluhopisů napříč vyspělými ekonomikami klesají, zdroj: FRED

Nižší míra návratnosti vyvolala na akciovém trhu řadu rotací, přičemž indexy zaznamenávají rekordní hodnoty. S&P 500 meziročně posílilo o 19,01 %, aby dosáhlo celoživotního maxima 4 480,26 bodů, zatímco Dow Jones vyskočil meziročně o 16,30 % a dosáhl tak historického maxima 35 369,87 bodu.

Bitcoin, který se v roce 2020 ukázal jako bezpečná alternativa k americkému dolaru a zlatu, také rostl spolu s indexem Wall Street. V roce 2021 dosáhla rekordní cena téměř $65 000, přičemž analytici připisují uvolněné měnové politiky Fedu jako jeden z hlavních katalyzátorů cenového růstu.

Největší otázkou však zůstává, zda utahování nákupů způsobí odsun kapitálu z trhů, které v období kvantitativního uvolňování explodovaly, obzvláště nyní Bitcoin, který po zavedení uvolněné politiky Fedu v březnu 2020 sedí na vrcholu se zisky přes 1 000 %.

Jon Ovadia, zakladatel jihoafrické kryptoburzy Ovex, poznamenal, že klesající peněžní tok z pokladny Fedu pravděpodobně v blízké budoucnosti zastaví růst Bitcoinu a podobných rizikových aktiv.

"Faktory, které podporují růst Bitcoinu, přesahují rámec zasahování Fedu do udržování zdravé ekonomiky," vysvětlil a dodal:

"Z makroekonomického hlediska však budou muset investoři Bitcoinu zohlednit potenciální dopad a držet se dalších zásad, které na kryptotrhu platí, aby se ceny udržely na rekordních úrovních."

Bitcoin v 1. čtvrtletí 2022 znovu dosáhne rekordních maxim

James Wo, zakladatel a generální ředitel společnosti Digital Finance Group, označil poslední pokles cen Bitcoinu a akciového trhu za „reakční“. Zdůraznil však, že riziková aktiva budou v důsledku inflačních tlaků dlouhodobě pokračovat ve vzestupu.

"Nominální inflaci bude nějakou dobu trvat, než se vrátí na úroveň pozorovanou před pandemií," řekl.

"Stále věřím, že jsme pořád na dobré cestě k dosažení historických maxim do Q4 2021-Q1 2022."

Tak uvidíme. Ekonomická situace a nadcházející politika Fedu však rozhodně ovlivní finanční trhy, včetně Bitcoinu.

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt 11:26  JTPEG: Splnění kovenantu dluhopisového programu Research (J&T BANKA)
Čt 11:24  CPI PG: Upsány nové dluhopisy v objemu 500 mil. EUR Research (J&T BANKA)
Út   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za březen 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
25.04.2024  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)

Přečtěte si také:

21.03.2020Toto je nyní nejdůležitější hodnota indexu S&P 500 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
31.10.2019Fed pomohl indexu S&P500 k novému rekordu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
28.10.2018Jak se přelévají váhy jednotlivých sektorů v rámci indexu S&P 500 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688