Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  29.06.2021 15:01:39

Velké americké banky se rozdělí o přebytečné peníze z pandemie. V čele je Morgan Stanley


O skoro polovinu zvýší šestice největších bank na Wall Street v průměru výplatu svých dividend poté, co úspěšně prošly zátěžovými testy Fedu a nahromadily dost peněz na to, aby jednoduše splnily kapitálové požadavky americké centrální banky. Nejštědřeji vypadá Morgan Stanley, akcionáře odmění dvojnásobnou dividendou. Navíc oznámila zpětné odkupy za až 12 miliard dolarů. Naopak Citi na vlnu zvyšování dividend nenaskočila.

Svoje plány na rozdělení kapitálu mezi akcionáře začaly bankovní domy oznamovat, když jim dal Fed zelenou k obnovení výplaty dividend a zvýšení programu odkupů. Všechny banky minulý týden prošly zátěžovým testem, a zbylá omezení na výplatu dividend z doby pandemických restrikcí padla úplně. Pondělek byl prvním dnem, kdy Fed firmám dovolil zveřejnit jejich kapitálové plány. Povinné to ale není a některé o nich mohou detailněji informovat později. Pokud pak banka kdykoli během roku po zátěžových testech spadne pod požadovanou úroveň minimálního kapitálového polštáře, který je po ní vyžadován, může jí Fed přikázat, aby omezila distribuci kapitálu nebo výplatu dividend.

Akcie Morgan Stanley stouply po zveřejnění plánů na zvýšení dividendy v premarketu o více než 3 %

Zátěžové testy bývaly na Wall Street zdrojem nervozity. Letos ale firmy sedí na kupě přebytečných penět a testy tak fungovaly především jako ukazatel toho, kolik jich mohou podílníkům z napěchovaných kufrů vydolovat.

Wells Fargo oznámila program zpětných odkupů za 18 miliard dolarů a zdvojnásobila dividendu na 20 centů. Je otázkou, jak to investory uspokojí, protože ještě před rokem tato skandály opředená banka vyplácela 51 centů na akcii, pak ale dividendu srazila na 10 centů.

Goldman Sachs Group zvedla kvartální dividendu o dvě třetiny na dva dolary na akcii s účinnosti od 1. října. JPMorgan Chase ji zvyšuje na jeden dolar z 90 centů, přičemž stále má podle svých slov souhlas k vykupování akcií podle staršího plánu. Bank of America zvýší svoji dividendu o 17 procent na 21 centů, ještě to ale musí schválit rada.

Akcie Goldman Sachs rostly v premarketu o více než 1 procento. Akcie Wells Fargo přidávaly půl procenta.

„Osobně se domnívám, že banky nyní krátkodobě dostaly určitý prostor k nádechu. Outperformance amerických bank má vůči evropským bankám stále prostor, ten je ale vzhledem k rychlosti rozpouštění naakumulovaných rezerv již menší. Do konce roku pak bude rozhodovat sklon výnosové křivky,“ uvedl seniorní analytik Patrie Branislav Soták.

Citigroup je jedinou ze velkých bank, která ponechala dividendu beze změn na 51 centech na akcii. Banka ji tu drží už skoro dva roky. Generální ředitelka Jane Fraserová pak v doprovodném prohlášení uvedla, že banka bude pokračovat ve svých plánovaných kapitálových krocích týkající se zpětných odkupů. Akcionáře ale moc nepotěšila, akcie firmy klesaly v premarketu o 0,9 procenta.

Vyšší dividendu by investoři mohli přivítat, velké banky by ale ve Washingtonu mohla dostat znovu do defenzivy. Někteří kritici, jako je senátorka za Massachusetts Elizabeth Warrenová, zpětné odkupy kritizují a apelují na banky, aby přebytečné peníze použily na opatření pro svoje zaměstnance.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688