Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.06.2021 10:27:06

Pražská burza na pozitivní zahraniční vývoj v týdnu reagovat nedokázala. A díky akciím ČEZ může tlak na index pokračovat

Zatímco americké trhy, dle indexu S&P 500, zažily nejlepší týden od února či se například výše posunuly rovněž akcie v sousedním Německu, pražská burza zakončila červeně neutrálně. Svou vahou u nás tlačily zejména bankovní tituly. V zámoří přitom naopak díky Fedem reportovanému pozitivnímu výsledku zátěžových testů, a v návaznosti vidině povolení navýšení dividend, tamnímu trhu pomáhaly banky výše. Index PX se v týdnu držel v neobvykle úzkém rozsahu v blízkosti předchozích hodnot. Nakonec uzavřel u 1 161 bodů, tedy zanedbatelně o 0,07 % níže.

Propadákem týdne se však staly akcie PHOTON ENERGY, když jakoby již od středy jejich jižní směrování indikovalo v pátek vydanou negativní zprávu o výsledku vlastně neúspěšné sekundární nabídky akcií. Firma totiž upsala sotva polovinu původně nabízeného množství, navíc s téměř 50% diskontem (více zde). Páteční propad až na 55 , resp. nakonec uzavření dokonce na 61 se zdá být u nás vlastně hodně optimistické. Titul totiž jak ve Frankfurtu, tak i v likvidnější Varšavě utrpěl výraznější propad, když v přepočtu zakončil pod hladinou 50 .


Níže zamířily také akcie CZG, když však svou roli sehrálo páteční obchodování již bez nároku na schválenou dividendu 7,50 . Po loňském vstupu titulu na trh se první dividendy akcionáři zbrojní firmy fyzicky dočkají 19. července.

Až na pondělní nádech postupně na jih směřovaly akcie KB, které se tak ocitly na měsíčním minimu. Na konkurenční ERSTE naopak již v pondělí došlo v domovské Vídni k poklesu na více než měsíční minima i pod 31,50 EUR, následně se spíše titul pokoušel vzpamatovávat.

Rovnou možno zmínit třetí bankovní titul MONETA, kde investoři mohou mít zamotanou hlavu z výsledku úterní valné hromady. Ta sice schválila sloučení s firmami ze skupiny PPF, nikoliv však zvýšení základního jmění a tedy vlastně financování akvizice. Smlouvu o koupi firem tak MONETA uzavřít nemůže. Očekává se, že PPF nicméně bude chtít svého deklarovaného cíle vytvoření třetí největší banky u nás dosáhnout. Opoziční skupina transakce Petrus Advisors si je toho asi vědoma a zřejmě hodlá svou silou zatlačit na cenu transakce či atraktivnější odkup. Zkrátka hodlá navýšit podíl v bance, když plánuje požádat ČNB o možnost navýšit podíl nad 10 %. Titul v reakci v pátek nakonec zamířil nad hranici 80 .

Živo byla na akciích O2, o což se rovněž postarala skupina PPF. Oznámila totiž záměr navýšit podíl ve firmě nad 90 % s vidinou vytěsnění minoritních akcionářů. Dochází tak na krok, o jehož učinění jsme spekulovali již před více než rokem v souvislosti s převzetím CETV (více zde). Každopádně PPF uskutečnila bleskovou akci, kdy evidentně již předem domluvena s některými akcionáři totiž uskutečnila během pár hodin mimo burzu kupní transakce na celkem více než 19,3 mil. akcií O2, resp. tedy 6,5 % podíl. Vynaložila na to více než 5 mld. . Regulatorní oznámení minoritních akcionářů se zatím neobjevila, resp. zajímavé bude sledovat, zda podíl prodal největší menšinový akcionář - Belviport Trading. Tedy společnost finančníka Pavla Tykače, která před 4 lety od PPF 3% podíl koupila a v posledních týdnech pak navýšila podíl v bance MONETA (na 2,4 %).

Na akciích Avast v domovském Londýně druhý týden v řadě probíhaly obchody těsně pod již dříve zmiňovanou technickou hranicí 5 GBP. Staly se každopádně v Praze nejvýraznější brzdou poklesu, když po předchozí čtvrtletní aktualizaci báze indexu PX se nově staly jeho lídrem s aktuální více než 21% vahou. Druhý londýnský titul STOCK se zde pokoušel podívat výše, nicméně o zisky přišel. V Praze jakoby se ale sázelo na jeho pozitivní směrování, když se titul zase začal obchodovat s více než korunovou prémií.

Akcie pojišťovny VIG nehleděly na škody způsobené chováním přírody nejen u nás, ale i v Rakousku. Investoři zkrátka asi z hlediska očekávaného nemalého finančního plnění škod zatím sází na nevýrazný dopad do hospodaření, resp. na druhotné krytí ze zajišťovny.

Akcie ČEZ jakoby již jen vyčkávaly na historicky druhou nejvyšší dividendu 52 a nehleděly na ceny elektřiny, které zamířily dále na sever. Domácí kontrakt pro příští rok dokonce dosáhl rekordní úrovně již nad hladinou 72 EUR/MWh! Před rozhodným datem pro nárok nicméně pokračovaly další tzv. insider prodeje, resp. na 50 tis. akcií ČEZ získaných z opčního programu tentokrát prodal ve středu místopředseda představenstva Pavel Cyrani. Pondělní valná hromada možná opět poodkryje nesouhlas některých minoritních akcionářů s podnikatelskými kroky představenstva. Vzhledem k majoritnímu podílu státu by každopádně schválení jednotlivých bodů, a tedy i dividendy, mělo být formalitou. Titul by se tak s nárokem na požitek měl na pražské burze naposledy obchodovat ve středu 30. června. V úvodu července tak lze očekávat kurzovou technickou korekci a v té souvislosti tlak na index PX, ve kterém mají akcie ČEZ aktuálně druhou největší váhu 20,4 %.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688