mpsv.cz (MPSV)
Dotace  |  16.06.2021 08:13:00

Byli bez domova, díky projektům Housing First již dva roky bydlí

Projekt Ministerstva práce a sociálních věcí „Podpora sociálního bydlení“ již dva roky podporuje obce i neziskové organizace v zavádění přístupu Housing First (Bydlení především) v České republice. Praxe ukázala, že nejen v zahraničí, ale i u nás tato podpora lidí v bydlení funguje. MPSV proto zahájilo přípravu dalšího dotačního programu na podporu projektů Housing First. Výzva pro předkládání  žádostí o podporu v oblasti sociálního bydlení bude vyhlášena v příštím roce a stane se jednou z prvních, které MPSV představí v rámci nového programového  období EU fondů (2021–2027). 

„Když je člověk bez domova, nemůže normálně žít, pracovat, zapojovat se do  společenského života jako ostatní. Střecha nad hlavou je prostě základ. Ale krize bydlení  u nás je smutnou realitou, která bohužel nekončí. Abychom ji vyřešili, stát, obce  a neziskové organizace musí spolupracovat. Projekty, jako jsou ty Housing First, mají  smysl a jsou úspěšné a já chci, abychom měli podporu i v dalších letech,“ řekla ministryně  práce a sociálních věcí. 

Na přípravě výzvy resort spolupracuje nejen s Ministerstvem pro místní rozvoj, kde  aktuálně vzniká program na podporu pořízení sociálních bytů, ale i s Platformou pro  sociální bydlení, která společně s MPSV podporuje 13 pilotních projektů Housing First.  MPSV poskytuje projektům Housing First metodickou a informační podporu v rámci  systémového projektu „Podpora sociálního bydlení“. 

„Moc si ceníme spolupráce s obcemi a neziskovými organizacemi, které realizují projekty  Housing First. Jejich zkušenosti a poznatky jsou pro nás nesmírně cenné a snažíme se je  plně využít při vytváření budoucích programů, na nichž již intenzivně pracujeme s projektem Podpora sociálního bydlení i s Platformou pro sociální bydlení. Nejdůležitější  je ale to, že díky úspěšným projektům nachází bydlení stovky domácností a dětí v nouzi,“  řekla ředitelka odboru realizace projektů ESF Helena Petroková. 

V roce 2019 MPSV vyhlásilo Výzvu č. 108 v rámci Operačního programu Zaměstnanost  (OPZ) na podporu konceptu Housing First. O dotaci se mohly ucházet obce, organizace  jimi zřizované či neziskové organizace. Hlavním cílem výzvy je podpora pilotního rozšíření  konceptu Housing First v praxi. Primárním cílem programu Housing First je ukončení  bytové nouze a získání standardního bydlení a jeho dlouhodobé udržení uživateli  programu. 

Průběžné výsledky pilotních projektů ukazují, že koncept Housing First je v naší zemi  minimálně stejně úspěšný, jako v zahraničí. Za dva roky díky projektům získalo domov  více než 531 lidí, z toho 246 dětí. Naprosté většině těchto lidí se díky podpoře sociálních  pracovníků podařilo bydlení udržet a dodnes bydlí.

Při příležitosti druhého výročí těchto projektů MPSV připravilo „Týden Housing First“, který  má veřejnosti přiblížit projekty Housing First. Kromě prezentace dosažených výsledků,  videí a informací o projektech Housing First bude zveřejněn webinář s Danielem  Prokopem o dopadech nevyhovujícího bydlení na děti a proběhnou také benefiční  koncerty. Týden Housing First probíhá od 14. do 18. června a zájemci jej mohou sledovat 

na facebookové stránce projektu Podpora sociálního bydleníSociální bydlení v ČR“ a také na YouTube kanálu projektu. 

Více informací o projektech a přístupu Housing First je k dispozici na webových stránkách  projektu Podpora sociálního bydlení: www.socialnibydleni.mpsv.cz.  


Tiskové oddělení MPSV

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688