Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.06.2021 16:04:35

Zelená energie i kybernetická bezpečnost. Do jakých trendů podle CIti teď investičně skočit?

Hledat příležitosti v aktuálních trendech a vydělat jejích pomocí peníze. Svoje tipy na „nezadržitelné“ trendy poslala investorům americká banka Citi.

Pokud jde o globální trendy, alternativní a zelené zdroje energií jsou podle americké banky v současnosti „velice produktivní“, uvedl podle CNBC Ken Peng, šéf investičních strategií pro Asii a Tichomoří v Citi Private Bank. Na udržitelný rozvoj se soustředí vlády po celém světě, od Číny po Evropu, podotkl. Tento sektor byl ale podle něj v roce 2020 už trochu horký, protože investoři se do něj tlačili s vypůjčenými penězi. Od ledna ale svoje pozice opouštěli a trh do května spadl o 40 %.

„Domnívám se, že to nyní je velmi zajímavá příležitost naskočit do tohoto trendu. Velkou část příští dekády tu bude pravděpodobně s námi,“ podotkl také.

„Enormní důraz“ na udržitelné a zodpovědné investování budou během příští dekády klást především mladší investoři, domnívá se David Bailin, investiční ředitel v Citi Global Wealth. Soustředění na zisky už prý nebude to jediné. Přihlížet budou k tomu, jak se firmy staví k životnímu prostředí, zaměstnancům a dokonce i k politice. Nejdůležitější budou podle něj trendy jako změna klimatu a sociální spravedlnost, včetně zajištění rovného přístupu ke vzdělávání a technologiím.

„Ve všech těchto oblastech podle mě nastane v příštích pěti až deseti letech neobvyklý růst,“ uvedl Bailin.

Investice tohoto typu, známé pod hlavičkou ESG, jsou na vzestupu. Investiční zájem o ně se začal zvedat už v roce 2018 a momentum je i nadále silné, uvedla Citi v příspěvku na svém webu z letošního dubna. Přispět k tomu svou měrou mohla také pandemie Covid-19. Některé fondy obnovitelných zdrojů, hlavně solární, přinesly loni i více než 100% návratnost. Společnost BlackRock minulý měsíc uvedla, že do roku 2030 by mohly dosáhnout 1 bilionu dolarů.

Součástí debaty kolem ESG je také schopnost firem reagovat na rizika v oblasti kybernetické bezpečnosti, uvedl Bailin. „Je tu podle mě tento nezastavitelný trend, se kterým je spojena většní potřeba obrany, což vyvolává větší výdaje v této oblasti,“ podotkl. Tento typ investic ale může být také spojen s jedním „podstatným“ rizikem: kybernetická bezpečnost může obsahovat také velmi významnou vojenskou složku, podotkl.

„Nepoužívají ji pouze korporace, ale také armáda k tomu, aby zneškodnila infrastrukturu protivníků,“ uvedl. Pro Citi je to podle něj oblast zvýšené opatrnosti, „ale také oblast, kam lze aktuálně investovat“.

Bez překážek ale nejsou ani investice do zelených projektů, poznamenala už letos na jaře Citi. Návratnost kapitálu generovaná obvykle zelenými aktivy je na další časové období a může mít nižší míru návratnosti, než dosud historicky měly investice do tradičních energií a infrastruktury. Reálně vzato mohou být investice do zelených aktiv rizikovější i z dalších důvodu: schvalování projektů totiž podléhá hodnocení environmentálního a dalších dopadů. Období veřejné konzultace přitom mohou trvat dlouho a souhlas není vždy zaručen.

Nejistotu může vyvolávat i nedostatečná shoda na tom, co všechno je považováno za zelené. EU má svou taxonomii udržitelných činností, která byla loni uveřejněna v Úředním věstníku. Tato klasifikace vyjasňuje, co je a není environmentálně udržitelná činnost. I průpis takto komplexního klasifikačního systému do legislativy by podle Citi mohl vytvářet nejistotu, jinak má ale tento systém našlápnuto k tomu stát se jedním z těch, které přijme i širší investiční veřejnost.

Tato dekáda by tak podle analytiků Citi mohla přinést tři velké přerody týkající se ESG: standardizaci korporátního reportingu, zavedení regulatoriky na globální úrovni, která bude usměrňovat, jak kapitálové trhy umožňují toky udržitelných financí a transfery rizik, a přepracování datové architektury na straně kupců i prodávajících tak, aby zahrnovaly také ESG data.

Zdroje: CNBC, Citi, AMO, https://ec.europa.eu/

Disclaimer:

U podkladových nástrojů tohoto finančního produktu zatím nebylo prokázáno, že zohledňují kritéria EU pro environmentálně udržitelné hospodářské činnosti ve smyslu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2019/2088 ze dne 27. listopadu 2019 o zveřejňování informací souvisejících s udržitelností v odvětví finančních služeb (dále jen jako „Nařízení“). Memorandum o udržitelnosti investic je dostupné na našich stránkách na tomto odkazu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)
Út 10:01  Tohle kolo souboje s inflací jsme vyhráli Jan Berka (Roklen24)
Út   9:46  Makro: Smíšený vývoj cen výrobců Research (J&T BANKA)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688