Makroekonomika  |  01.06.2021 08:57:58

Ranní okénko - Německá inflace nad odhady, co přinese evropská?

Aktuální hodnoty měny/komodity 
    Aktuál 
EUR/CZK  25,45
USD/CZK  20,8
EUR/USD    1,223
USD/PLN  3,662
Ropa Brent  USD/barel  70,29
Zlato  USD/unce  1915
Aktualizováno  8:41 Zdroj: Thomson Reuters 

Výhled:

Dnes nás čeká zveřejnění zpřesněného odhadu českého hrubého domácího produktu za letošní první čtvrtletí. Kromě možné úpravy prvního odhadu, který ukazoval na pokles o 2,1 % meziročně, budeme zvědavi na bližší detaily o struktuře dosaženého růstu, resp. poklesu.

Navážeme českým indexem nákupních manažerů ze zpracovatelského sektoru za měsíc květen. Že se index udrží na vysokých hodnotách, se zdá být bez pochyb, ať již vlivem nadále silné poptávky či problémů s obstaráváním vstupů, které se metodikou PMI klasifikují jako pozitivní signály. Podle trhu dojde jen ke kosmetickému růstu z 58,9 na 59 bodů, my čekáme až 59,5.

V odpoledních hodinách zveřejní české ministerstvo financí statistiku plnění státního rozpočtu za prvních pět měsíců roku. S největší pravděpodobností dojde k opětovnému překonání dosavadního rekordního schodku.

Z Německa dorazí květnová statistika o tamní nezaměstnanosti. Ta by podle tržního předpokladu měla zopakovat dubnový výsledek a dosáhnout 6,0 %, přičemž nadále platí, že nezanedbatelná část německých pracovních míst je dotována z vládního programu kurzarbeit.

Data o nezaměstnanosti budou zveřejněna i z celé eurozóny, a i zde se očekává stagnace, když by za duben měla činit 8,1 %, tedy stejně jako v březnu. Kromě toho dorazí i květnový údaj o inflaci. Ta by měla ve státech platících eurem vzrůst z dubnových 1,6 % na květnových 1,9 %. Vzhledem k dosud známým dílčím údajům z jednotlivých zemí ovšem nelze vyloučit mírné překvapení směrem nahoru.

Den uzavřeme pohledem na americké „měkké“ indikátory. Na programu je ISM index a Dallas Fed index, oba měřící situaci ve tamním zpracovatelském průmyslu. Podle trhu zůstanou oba indikátory z historického pohledu velmi vysoko a zatímco ISM index by měl ještě mírně povyrůst, ten dallaský již zvolna zamíří směrem dolů. 

Pohled zpět:
Organizace OECD zveřejnila svůj nový makroekonomický výhled a v něm zlepšila odhad vývoje HDP České republiky, když pro rok 2021 nově čeká růst o 3,3 % (dříve 1,5 %) a pro rok 2022 o 4,9 % (dříve 3,3 %). Přiblížila se tak k našemu vlastnímu odhadu, který počítá s 3,1 % v letošním a 4,8 % v příštím roce. Ve shodě s OECD jsme i pokud jde o inflaci, kterou organizace čeká na úrovni 2,4 % pro 2021 (odhad RB: 2,5 %) a 2,3 % pro 2022 (RB: 2,2 %).

Česká vláda oznámila, že pro příští rok hodlá pracovat s návrhem rozpočtu obsahujícím schodek veřejných financí na úrovni 390 mld. . Jednalo by se tak o vyšší deficit, než v pandemickém roce 2020, kdy dosáhl 367,4 mld. , a to navzdory tomu, že pro rok 2022 již samotné ministerstvo financí, ostatně podobně jako prakticky všechny další instituce, počítá s robustním ekonomickým růstem.

Viceguvernér České národní banky Marek Mora potvrdil, že úvahy bankéřů míří aktuálně směrem k blížícímu se zvýšení základní úrokové sazby. Zpřísnění měnové politiky podmínil dalším pokrokem v očkování české populace a zároveň uvedl, že by preferoval růst sazeb „pouze“ o 25 bazických bodů. Jeho slova jsou v souladu s naším vlastním odhadem, který předpokládá první zvýšení základní sazby právě o 25bb na srpnovém pravidelném měnověpolitickém zasedání.

Německá inflace v evropském harmonizovaném vyjádření dosáhla v květnu hodnoty 2,4 % meziročně, čímž překonala tržní odhad o 0,1 procentního bodu, a vykázala tak oproti dubnu zrychlení o 0,2pb. Již nyní tak cenová dynamika u našeho západního souseda vyšplhala nejvýše od podzimu roku 2018 a podle předpokladu německé Bundesbanky zdaleka nekončí, když by ještě letos mohla dosáhnout až 4 %. Na růstu cenové dynamiky se kromě statistických efektů z loňského lockdownu podílí i letošní zrušení dočasného pandemického snížení sazby DPH, pokračující problémy v přetížených dodavatelských řetězcích či znovuotevírání dříve zavřených provozoven. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:
Čas Země Událost  RB/RBI Trh Předchozí
9:00 ČR HDP - druhý odhad (1Q, r/r v %)  -2,1 -2,1 -2,1
9:30 ČR PMI (květen, v b.)  59,5 59 58,9
14:00 ČR Plnění státního rozpočtu (květen, v mld. - - -192
9:55 SRN Nezaměstnanost (květen, v %)  - 6 6
11:00 EUR Nezaměstnanost (duben, v %)  8,1 8,1 8,1
11:00 EUR Inflace (květen, r/r v %)  1,9 1,9 1,6
16:00 USA ISM index zpracovatelů (květen, v b.)  - 60,9 60,7
16:30 USA Dallas Fed Index (květen, v b.)  - 36,3 37,3

Co bude:

ST: SRN maloobchodní tržby, EUR PPI, USA béžová kniha Fedu
PÁ: ČR mzdy, EUR maloobchodní tržby, USA pracovní místa, USA nezaměstnanost, USA objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, USA tovární objednávky 

 

Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)

Přečtěte si také:

21.11.2023Ranní okénko - Zápis ze zasedání Fedu přinese další nápovědu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.09.2023Ranní okénko - Konec týdne přinese informaci o nezaměstnanosti v Česku Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
09.06.2023Ranní okénko - pátek přinese uklidnění před nabitým příštím týdnem Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688