Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  27.05.2021 17:52:50

Kryptoměny nalezly své dno a optimismus investorů se pozvolna navrací

 

Poté, co v minulém týdnu zažil kryptoměnový trh doslova šok, v těchto dnech se zdá, že došlo alespoň na chvíli ke zklidnění situace. Vypadá to, že během několika dní došlo k výraznému vyčištění trhu. Investoři, kteří pořizovali kryptoměny s vizí rychlého výdělku, byli zaskočeni volným pádem a tak se začali narychlo zbavovat svých coinů, aby co nejvíce minimalizovali své ztráty. Svědčí o tom i hodnota indexu strachu a chamtivosti (Index Fear and Greed). Index strachu a chamtivosti se měří na stupnici od 0 do 100 bodů, přičemž hodnota blížící se nule značí narůstající strach a hodnota blížící se 100 bodům značí čím dál větší chamtivost. Nejnižší úrovně 10 bodů dosáhnul tento index v pondělí 24.05.2021. Od pondělí se tento index zvýšil na 27 bodů. 

Foto: Index strachu a chamtivosti

Tato hodnota sice stále značí, že na trhu převládá strach, ale že se situace lepší. Vůbec nejvyšší úrovně 95 bodů dosáhnul tento index letos v únoru poté, co Elon Musk oznámil obří investici $ 1,5 mld. (32 mld. korun) do bitcoinu. Toto oznámení znamenalo začátek letošního býčího růstu na poli kryptoměn. Kurz bitcoinu v pár dnech stoupnul na zhruba 57,5 tis. dolarů. V růstu pokračoval až k hodnotě $ 68,000 / 1 bitcoin. Této výše dosáhnul bitcoin v dubnu. Býčí růst samozřejmě nalákal mnoho spekulantů, kteří se chtěli svézt na vlně optimismu. Ze situace těžily také další kryptoměny, které reagovaly přidruženým růstem. Vystřízlivění přišlo právě v minulém týdnu. 

Před Muskovým tweetem, který znamenal začátek výprodejů kryptoměn, byl index strachu a chamtivosti na 73 bodech. Během týdne a půl se tak rapidně proměnila nálada investorů. Ukázalo se tak, že největším nepřítelem investorů do kryptoměn jsou nálady jích samých. 

V týdenní seanci se sice kurz bitcoinu propadnul někde až k 30,000 dolarů, níž se však již nepodíval a na této úrovni zaznamenal pákový efekt. Kurzy kryptoměn se stabilizovaly a nyní se hlavní kryptoměna bitcoin obchoduje kolem úrovně $ 40,000. Zajímavostí, která stojí za povšimnutí, je, že společnost Tesla nakupovala bitcoiny za cenu zhruba 41,5 tis. dolarů. Trh se v podstatě vrátil na lednové pozice, kdy Tesla začala bitcoiny skupovat.

Analytik JPM Josh Younger, kterého citovala agentura Bloomberg, dává tento vývoj do souvislostí s vývojem kryptoměnových trhů mezi roky 2017 a 2018. Zmiňuje, že:

„Nárůst celkové tržní kapitalizace kryptoměn je pozvolnější než v letech 2017/18, přesto se vyvíjí podobně. Ke stabilizaci přispěla také diverzifikace od dvou hlavních kryptoměn Bitcoin a Ethereum ve prospěch dalších menších kryptoměn (altcoiny a stablecoiny).“

Srovnání vývoje trhů 2017/18 vs. 2020/21 | zdroj Bloomberg

Přesto, že se ukázalo, že trh s kryptoměnami není až tak odolný vůči zásahům států, jak si možná někteří mysleli, dokázal se celkem obstojně vypořádat někdy až s 50% poklesem svých kurzů. I tak to znamenalo největší dolarovou ztrátu v historii bitcoinu. Ta dosáhla hodnoty 2,56 mld. dolarů, oproti 1,38 mld. dolarů v loňském roce po vypuknutí celosvětové koronavirové pandemie. Lze se tak domnívat, že po korekcích v minulých dnech došlo k posílení a vyspění trhu s kryptoměnami. Nasvědčují tomu i zvěsti od těžařů kryptoměn, kteří jsou po posledních krocích Číny připraveni ji opustit a přenést svou činnost do států s příznivější politickou situací. Jestli se bitcoin navrátí k býčímu růstu, se teprve uvidí.




Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

29.05. 06:59  Dno je a bude a porad jine (Stan Nebaznivy)
28.05. 13:56  Pokračující hledání (Jirb)
28.05. 12:08  Ktere dno ? (xjx)
28.05. 10:39  Dno je 0 (Zdenal)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

24.06.2024  Bitcoin má i v propadu extrémní výnos sto procent za rok ! Martin Stránský (WBTCB)
20.06.2024  Pozor na investice do altcoinů! Jejich popularita rychle klesá Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
17.06.2024  Slábne přijetí bitcoinu! Co to pro něj může znamenat do budoucna? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
13.06.2024  Bitcoin je jako na houpačce, čeká se na další růst Martin Stránský (WBTCB)
11.06.2024  Může bitcoin ještě letos vzrůst nad úroveň 100000 dolarů? Může! Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688