Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  23.04.2021 00:00:00

Středočeský: Ve středních Čechách lidé loni odevzdali 9 577 tun vysloužilých spotřebičů, kraj je v rámci republiky dlouhodobým leadrem

osvědčení

9 577 tun vysloužilých spotřebičů odevzdali v loňském roce obyvatelé Středočeského kraje. V přepočtu na obyvatele odevzdal každý Středočech průměrně 6,90 kilogramu elektroodpadu. V celé České republice shromáždil největší český kolektivní systém Elektrowin v roce 2020 celkem 49 203 tun starého elektra. Podařilo se tak překonat rekordní výsledek z roku 2019, který byl až dosud nejlepší v celé jeho historii. Odevzdaný elektroodpad byl následně zpracován s využitím nejlepších dostupných technologií a v souladu s evropskými standardy.

Všechny partnerské kraje, města a obce obdržely od Elektrowinu dokument s názvem Osvědčení o podílu na zlepšení životního prostředí, ze kterého vyplývá, o kolik se díky jejich podílu na sběru starých spotřebičů snížila produkce skleníkových plynů, omezila těžba ropy nebo spotřeba elektrické energie. Středočeský kraj se tak podílel na snížení produkce skleníkových plynů o 114 293 tun CO2, což představuje stejné množství, které pohltí 44 261 vzrostlých smrků. Znamená to také omezení těžby ropy o 5 614 767 litrů, které by byly potřebné k výrobě pohonných hmot do osobního auta pro 210 281 cest na trase PrahaBrno po dálnici D1. Přineslo to rovněž úsporu 57 799 534 kWh elektrické energie, která by zajistila téměř stejný počet mycích cyklů myčky nádobí.

Středočeský kraj je v množství sebraného elektra unikátní, jsme dlouhodobý leader sběru, a to ve všech typech vysloužilých spotřebičů. V regionu je aktuálně 2 900 sběrných míst a já bych chtěla poděkovat všem, kdo jejich provoz zajišťují, a samozřejmě hlavně občanům, že elektroodpad odkládají tam, kam patří, a ne na černé skládky nebo u menších předmětů do popelnic,“ říká krajská radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti).

Množství odevzdaného eletroodpadu prostřednictvím systému Elektrowin se rok od roku zvyšuje. V roce 2016 odevzdali Středočeši 5349,462 tuny, za rok 2017 to bylo 5616,665 tuny, za rok 2018 už 6765,592 t a za rok 2019 se množství odevzdaného elektroodpadu zvýšilo na 8 217,22 tuny.

Zpětný odběr a oddělený sběr v krajích v t v roce 2020 (Vzhledem k různé velikosti a počtu obyvatel jednotlivých krajů, zůstává nadále hlavním ukazatelem úspěšnosti kraje výtěžnost na obyvatele. V hodnotách je uveden sběr bez ohledu na způsob sběru, vstupují sem tedy i data odděleného sběru. Zdroj: Elektrowin)

Systém Elektrowin neeviduje sběr na úrovni okresů, ale na úrovni měst, potažmo krajů. „Z měst nad 20 000 obyvatel si ve středních Čechách v roce 2020 nejlépe vedla Kutná Hora, do 20 000 obyvatel Čáslav a z malých obcí pak Trhový Štěpánov,“ uvedl Tomáš Kirbs ze společnosti Elektrowin.

Zpětný odběr a oddělený sběr v krajích dle výtěžnosti na obyvatele v kg v roce 2020 (Zdroj: Elektrowin)

 

Průběh roku 2020 přitom poznamenala celosvětová pandemie, která v České republice způsobila uzavření výroby a omezila pohyb obyvatel během jarního i podzimního nouzového stavu. „Během jarní vlny došlo k několikatýdennímu uzavření sběrných dvorů, kamenné prodejny prodejců elektro byly uzavřeny v průběhu obou vyhlášených nouzových stavů,“ připomíná předseda představenstva ELEKTROWIN a.s. Roman Tvrzník. Lidé tak neměli kde odevzdávat spotřebiče, které v této době dosloužily. „Tyto uzávěry způsobily významné výkyvy ve sběru,“ konstatuje provozní ředitelka Elektrowinu Tereza Ulverová. Celá sběrná síť tohoto kolektivního systému, který má smluvně zřízená veřejná místa zpětného odběru v každé obci s počtem obyvatel větším než 2000, zažila po rozvolnění opakovaný nápor. „V místech, kde obec neměla zájem o spolupráci, máme vytvořené místo zpětného odběru na základě smlouvy uzavřené s jiným subjektem, například prodejci, dobrovolnými hasiči, autoopravnami a podobně,“ upřesňuje Ulverová. Systém je stále otevřený dalším partnerům, spolupráce nestojí žádné peníze.


osvědčení (Obrázek se otevře do nového okna)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688