Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.03.2021 06:30:03

PPF získává v bance MONETA soupeře, na akciích ČEZ pak nové „insider“ prodeje

Ve středu 24. března došlo ze strany skupiny PPF k avizovanému vypořádání první části dobrovolného odkupu akcií MONETA Money Bank (dále jen MONETA). Společnost Tanemo se tak dle očekávání stala téměř 10% akcionářem, když již vlastní přes 51 mil. akcií MONETA. Od velkých akcionářů zatím dorazilo jen minimum regulatorních hlášení o případném poklesu jejich podílu. Potvrdilo se však vlastně, že kromě Tanema naopak navýšila podíl také skupina nesouhlasící od počátku se zamýšlenou transakcí s PPF.  

Již na konci ledna nedlouho po oznámení záměrů PPF se k nim negativně vyjádřila britská skupina Petrus Advisers. Následně se v médiích vyjadřoval i manažer fondu Oliver Škutil, který mj. uváděl, že akcie v odkupu za 80 rozhodně neprodají, resp., že naopak dokupují, když férovou cenu vidí okolo 95 plus kontrolní prémii. Před dvěma týdny pak skupina skutečně oznámila navýšení dřívějšího zhruba procentního podílu na 3,08 %. A za kurzovou podporou akcií MONETA stála v poslední době zřejmě i nadále. V pondělí pozdě odpoledne totiž nahlásila, že v pátek k 26. březnu překonala další zákonnou tedy 5% hranici, resp. na hlasovacích právech disponuje již 5,09 %. Konkrétně tedy vlastní přes 26 mil. akcií MONETA.

K investičnímu správci aktiv Petrus Advisers možno zmínit, že za ním stojí Klaus Umek, který 12 let působil v bance Goldman Sachs.

K pondělku večer dle dat dosud zveřejněných ČNB po „rozhodném“ 24. březnu zveřejnila změnu jen J.P.Morgan a Sculptor Capital. U americké banky lze poměrně dlouhou doby vysledovat výraznou aktivitu, resp. i skokové změny ve vlastnictví akcií MONETA. Například jen letos v úvodu roku reportovala téměř 2% podíl, počátkem března pak naopak méně než procento. Těsně před odkupem však pak dokonce 3 %. Naposledy k 25. březnu pak reportovala podíl 2,71 %. Druhá zmiňovaná americká skupina se pak mezi akcionáři prvně objevila až po oznámení záměrů skupiny PPF. V úvodu února nahlásila podíl 1,89 %, který v březnu navýšila nad 3 %. K 24. březnu pak oznámila jen nevýrazný pokles na 2,82 %.

Možno také zmínit, že historicky novým kvalifikovaným procentním akcionářem se k 19. březnu stala Legal & General Investment Management. Tedy britská veřejně obchodovatelná finanční skupina, jejíž akcie jsou i součástí indexu FTSE 100.

Lze také říci, že někteří akcionáři k redukci podílu využili již kurzový růst akcií MONETA na trhu, resp. snížili podíl před 24. březnem. Konkrétně světově nejstarší státní fond Kuwait Invest Authority, který je v bance akcionářsky aktivní dlouhodobě. Dle stavu účtu z CDCP šlo na přelomu roku u šejků vysledovat více než 2% podíl, ke konci února se již mezi více než procentními účtu neobjevovali. Regulátorovi nicméně nahlásili pokles pod procentní hranici (na 0,96 %) až k 18. březnu.

Přehled více než procentních účtů s akciemi MONETA v CDCP (k 28.2.2021)


Zdroj dat: MONETA

Připomenout lze, že skupina PPF by měla v návaznosti na dobrovolný odkup získat celkově až 28,36 % akcií MONETA. Stále však čeká na povolení od ČNB získat v bance více než desetinový podíl. Po kladném rozhodnutí by si měla svou pozici největšího akcionáře upevnit nejpozději do 10 pracovních dnů, resp. v tomto termínu má pak vypořádat zbylou vlastně větší část odkupu.

Připomenout lze, že MONETA svolala na 28. dubna valnou hromadu. Rozhodné datum pro nárok na účast je stanoveno na středu 21. dubna.

Pohřbený opční program ČEZ nadále přináší ovoce

Koncem roku 2019 byl zrušen dlouholetý motivační opční akciový program ČEZ, který však nadále manažerům ČEZ přináší nemalé finanční prostředky a ještě nějakou dobu bude. Mohou totiž již dříve v programu přidělené opce nejpozději do 3,5 roku uplatnit. Navíc se již nemusí držet dříve platné klauzule programu, ponechat si nadále akcie ČEZ odpovídající alespoň 20 % možného realizovaného zisku. Ten se počítal z rozdílu tržního kurzu akcií ČEZ v den uplatnění programu a ceny opcí.

Naposledy zmiňovaného programu minulý týden využila ředitelka divize správa ČEZ a členka představenstva Michaela Chaloupková. Dle pondělního regulatorního hlášení ve středu 24. března získala 60 tis. akcií ČEZ za kurz necelých 446 , tedy za zhruba 26,7 mil. . Ve stejný den prodala zhruba polovinu z daného počtu akcií, o den později zbytek. Akcie prodala v cenovém rozsahu 541 a 548 , zrealizovala tak z rozdílu hrubý zisk cca 5,9 mil. .

Vzhledem k tomu, že si žádné aktuálně získané akcie neponechala, trh by daný krok mohl vnímat negativně. Na druhou stranu se z historického pohledu vlastně od managementu ČEZ nejedná o nic překvapivého.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688