Redakce (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.03.2021 15:24:06, aktualizováno 16:45:00

Podle ministra Metnara Aero stáhlo nabídku na dodání letadel, pravda je však jinde


Při včerejším zasedání Výboru pro obranu se ministr Lubomír Metnar vyjadřoval také k problémovému (ne)nákupu čtyř cvičných letounů L-39NG české společnosti Aero pro státní podnik Letecké opravny Malešice (LOM), který má mimo jiné na starosti výcvik domácích i zahraničních pilotů. Dle Metnara se nákup neuskutečnil proto, že společnost Aero opakovaně stáhla svoji nabídku a nákup nebylo možné uskutečnit. Z jednání mezi státním podnikem a Aerem však vyplývá něco úplně jiného.

Státní podnik LOM, který spadá pod Ministerstvo obrany, se primárně specializuje na servis letecké vojenské techniky a výcvik nových pilotů. K výcviku pilotů prozatím slouží letouny L-39C , jejichž životnost skončí mezi roky 2021 a 2022. Na ně měla původně navázat dodávka nových strojů společnosti Aero, k podpisu smlouvy však nikdy nedošlo. Přestože během představení letounu na podzim 2018 byl premiérem Babišem vyjádřen příslib nákupu šesti strojů do konce roku, návrh na objednávku v roce 2019 premiér zastavil. Od té doby se situace nezměnila, zatímco současné letouny chátrají a stále za ně není nalezena patřičná náhrada.

Ministr Metnar se na včerejším zasedání Výboru pro obranu nechal slyšet, že k dohodě nikdy nedošlo, protože Aero stáhlo svoji nabídku. Dle Metnara se tak celá věc dostává na samotný začátek jednání, což je vzhledem k šibeničnímu času konce provozuschopnosti stávajících strojů velmi problémové. Tvrzení ministra obrany je však v přímém rozporu s tím, jak byla nabídka Aerem ve skutečnosti poskytnuta.

Společnost Aero Vodochody vyvíjela nový letoun L-39NG několik let. Nový stroj má sloužit jako nástupce předešlého modelu a dle výrobce představuje špičku mezi cvičnými letouny ve své kategorii. Klíčovou roli pro budoucí export letounů do celého světa měl hrát právě státní podnik LOM. V rámci podpory domácího obranného průmyslu je totiž pro firmy zela zásadní podpora domácího zákazníka. Jde o celkem běžnou praxi i v jiných zemích, aby daná firma měla jakési pomyslné „razítko“ od země, ve které vyrábí. Česká armáda využívající  techniku domácí výroby je tak tou nejpřirozenější referencí pro výrobce obranných technologií.

Aero Vodochody přitom s tímto faktem pracovalo od samotného začátku. Ministerstvu obrany byl nabídnut nákup za velmi příznivých podmínek, které by státu ušetřili značnou sumu peněz. Aero v průběhu posledních čtyř let podalo několik nabídek, které ovšem nebyly zákazníkem využity. V zatím poslední verzi z počátku roku 2020 nabídlo, že v případě objednávky nových letounů profinancuje značnou část objednávky a ponese tak větší část nákladů. Ze strany Aera šlo o strategický krok, aby mohla být smlouva rychle uzavřena, LOM dostal včas nové stroje a Aero mohlo s touto referencí poptávat nové potenciální klienty v zahraničí. Tato v oboru bezprecedentně výhodná nabídka platila až do března 2020, ministerstvo na ni však tehdy vůbec nereagovalo.

Ke zpětné vazbě ze strany Ministerstva obrany došlo až téměř o rok později, a to 28. ledna 2021. To už však byla společnost Aero díky novým zakázkám ve zcela jiné pozici, kdy si i bez domácí reference dokázala zajistit nové objednávky v cizích zemích a původně nabídnuté profinancování části objednávky již nebylo stole. Po včerejším zasedání výboru, na kterém zazněly zmiňované výroky ministra Metnara se tak může zdát, že ministr buď úmyslně překrucuje sled událostí, aby nepadla vina za zmařený výhodný nákup na jeho resort, nebo neví, co se na půdě jeho ministerstva děje.


Petr Nutil
publicista

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688