Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.03.2021 18:05:00

Zvýšený magnetismus americké ekonomiky

Wall Street Journal píše o tom, že nečekaně rychlý růst americké ekonomiky by mohl rozhodit globální ekonomiku, protože atraktivní USA by do sebe mohly nasávat globální kapitál. A to by mohlo negativně působit na rozvíjející se trhy. Dnes o americkém růstu, jeho implikacích pro akcie a hlavně o tom, proč to globální ekonomika nemá s kapitálem někdy jednoduché.

1. USA rychleji a rychleji: Podle některých komentářů může být růst americké ekonomiky v letošním roce mimořádně vysoký, hovoří se dokonce o možnosti přepálení, a to v důsledku plánované fiskální stimulace. Hodně by v takovém případě samozřejmě záleželo na Fedu, který posunul svou strategii k symetrickému inflačnímu cíli, což je samo o sobě věc v USA blíže neprobádaná. Jak tu občas připomínám, z hlediska akcií (a nejen jich) by měl být rozhodující poměr tempa růstu a sazeb (výnosů obligací). Pokud první proměnná zůstane nad druhou, jde o prostředí přívětivé, které může zklamat snad jen ty, kteří věřili, že sazby mohou zůstat mimořádně nízko i v prostředí vysokého růstu. Následující graf ukazuje dosavadní poměr v jeho reálných verzích:

USA ekonomika HDP

Zdroj: JPMorgan, Twitter

2. Stopka kapitálu: S názory na volný tok kapitálu sem a tam po celém světě je to zajímavé. Slovy klasika by měl přinášet jen „samá pozitiva a sociální jistoty“, protože by měl proudit tam, kde najde nejvyšší návratnost. Výsledkem by měla být rostoucí produktivita, globální ekonomická rovnost a celkový blahobyt. Jenže praxe někdy za tímto ideálem vázne. Proto, že kapitál může zajímat zejména krátkodobý zisk a arbitráž na finančních trzích namísto toho, aby financoval reálné investice. Pak stačí málo, aby kapitál přehodnotil o riziko upravenou návratnost a během krátké doby se přesunul jinam. Výsledkem je vysoká volatilita na některých trzích, krize likvidity (s možným přesunem ke krizi solvence), přestřelování měnových kurzů...

Můžeme si tak všimnout, že proti současnému notně plošnému systému velmi otevřeného pohybu kapitálu a flexibilních kurzů hovoří řada ekonomů vyznávajících i poněkud rozdílný výchozí pohled na fungování ekonomiky – od Paula Krugmana až po zástupce Cato Institute. Podobně uvažuje Michael Pettis, který připomíná, že už v Bretton Woods John Maynard Keynes a Harry Dexter White kritizovali volný pohyb kapitálu a to i ve vztahu k „sofistikované americké a anglické ekonomice“.

3. Zapnuto, vypnuto a první nejlepší. Zejména po finanční krizi roku 2008 fungoval v globální ekonomice a jejím finančním systému jednoduchý režim, kterému se říkalo a říká „risk-on, risk-off“. Jinak řečeno, tok kapitálu byl dán zejména tím, jak se měnil postoj trhů k rizikovým aktivům. Pokud se k nim investoři klonili, kapitál proudil ze Spojených států (a pár dalších přístavů považovaných za bezpečné) směrem k rozvíjejícím se zemím a dalším trhům, které měly nabízet vyšší výnosy (s vyšším rizikem). Pokud se globální trhy přepnuly na averzi k riziku, kapitál mířil do USA a mimo jiné tlačil nahoru kurz dolaru.

Podle toho, co jsem psal v úvodu, by tento mechanismus mohl být zpestřen tím, že prudce rostoucí americká ekonomika do sebe nasaje kapitál podobně, jako v „risk off“. Ve výsledku by se tak posílila atraktivita Spojených států v tom smyslu, že by fungovaly jednak jako bezpečný přístav, ale pro kapitál by byly atraktivní i v době „risk-on“ kvůli jejich výjimečnému růstu. Takový zvýšený magnetizmus.

Kombinací tu najdeme více, ale tak či onak souhlasím s tím, jak komentuje celou věc pan Pettis: Pokud se americké ekonomice povede výjimečně dobře, mělo by to prospívat celé globální ekonomice a rozvíjejícím se trhům. A ne naopak. Čímž jsme zpět u toho, jak je v reálnu skutečně prospěšný volný pohyb kapitálu (a flexibilita kurzů), u „druhých nejlepších“ voleb a toho, proč je někdy tak těžké dosáhnout na ideál „první nejlepší“.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

12.03. 19:07  Proboha!!! (Eliška Přemyslovna)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688