Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  19.12.2002 11:38:43

Poslanci si vjíždí do vlasů kvůli podmínkám přijetí do EU


PRAHA (ČIA) - Téměř přesně po týdnu opět ve Sněmovně vzplály vášně při jednání o rozšíření Evropské unie (EU), respektive o podmínkách, které se podařilo domluvit českým vyjednavačům pro vstup ČR do EU.

Zatímco opozice hodnotí vyjednané podmínky jako pro ČR jednoznačně nevýhodné a ze všech kandidátských zemí nejhorší, zástupci vládní koalice výsledky kodaňského summitu a postup české vlády pochválili. Před týdnem se opozice s vládou ve Sněmovně hádala nad výsledkem jednání o přidružení ČR k EU ještě před kodaňským summitem.

Poslanci o zprávě vlády o výsledcích kodaňského summitu EU, která hovoří o tom, že se vládě podařilo dosáhnout maximum možného, jednali prakticky celý den. Zatímco zástupci vládní koalice komentovali jednotlivé uzavřené kapitoly vesměs příznivě, opozice byla zcela jiného názoru. "Základním úspěchem je, že jsme uzavřeli přístupová jednání za obhajitelných podmínek," řekl například premiér Vladimír Špidla (ČSSD).

Podle poslance za ODS Jana Zahradila jsou však tyto podmínky zásadně neuspokojivé. "K rozšíření přistoupila Evropská unie až v momentě, kdy ho nebylo možné dále odkládat. Přistoupila k němu jenom za podmínek, které si sama stanovila, které jsou pro nové členy výrazně horší, než tomu bylo v jakékoli minulé vlně rozšíření," zdůraznil Zahradil. Podle jeho slov se zejména závěr vyjednávání ČR s EU proměnil "v nedůstojné hokynářské handrkování o poměrně malé a bezvýznamné částky". Obvinil také EU, že sama nebyla a není na rozšíření dobře připravena.

Ministr zemědělství Jaroslav Palas vzápětí označil Zahradilovo vystoupení za arogantní, předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) zase hovořil o demagogii. Podle předsedy integračního výboru Pavla Svobody (US-DEU) je především na pováženou, že ve všech zbývajících zemích, které dostaly přihlášku do EU v Kodani, se slaví, zatímco na půdě českého parlamentu se vede "místy malicherná a ponižující debata".

Po více než šesti hodinách projednávání tohoto bodu a po několikerém přerušení Poslanecká sněmovna odmítla návrh předsedy poslaneckého klubu ČSSD Milana Urbana, aby Sněmovna poděkovala vládě za to, jaké vyjednala podmínky a konstatovala, že "má vládu ráda". Vzala tedy zprávu na vědomí a ocenila úsilí premiérů a ministrů zahraničí všech dosavadních českých vlád i prezidenta Václava Havla o ukončení předvstupních jednání s EU.

-joh-
-kaj-,-jh-



! DOPO četba - reforma veřejných rozpočtů !

! Bude podpora na stavební spoření pouze poloviční ?!


19.12. 13:07  Jak kdo (Anna)
19.12. 12:17  Máme vládu rádi (Poctivý dělník)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688