Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Reality  |  19.12.2002 11:35:09

OSMD chce zvýšit regulované nájemné na tržní úroveň


PRAHA (ČIA) - Zvýšit regulované nájemné na úroveň tržního poradí svým členům Občanské sdružení majitelů domů (OSMD). Od 19. prosince totiž vstoupí v platnost nález ústavního soudu, který zrušil výměr ministerstva financí, jimž se nájemné dosud regulovalo. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval výkonný místopředseda OSMD Tomislav Šimeček.

Členové OSMD se mají podle Šimečka nejprve snažit s nájemníky dohodnout, a pokud nebude dohoda možná, zvýšit nájemné jednostranně a nechat si jej potvrdit soudem. "Jestliže se soudy zvyšování nájemného odmítnou zabývat, jak navrhují někteří advokáti, pak se budeme muset obrátit na mezinárodní instance s žalobou kvůli nezabezpečení spravedlivého procesu," řekl Šimeček. "Po svých nájemnících budeme chtít tak vysoké nájemné, jaké požadují regulovaní nájemníci, kteří své byty na černo pronajímají," dodal Šimeček.

OSMD se při svých požadavcích opírá také o vládní analýzy, ze kterých vyplývá, že současné průměrné roční regulované nájemné, které je 21 korun za metr čtvereční a měsíc, představuje jen jedno procento z reprodukční pořizovací ceny nemovitosti. Náklady prosté reprodukce při řádné údržbě přitom dosahují 2,8 procenta reprodukční pořizovací ceny.

OSMD si uvědomuje, že v bytech s regulovaným nájemným bydlí také chudí lidé, avšak těm by na bydlení měl přispívat stát. Jak Šimeček uvedl, již v současné době omezují ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo financí neefektivní státní výdaje na bydlení a tato úspora má činit okolo čtyřiceti miliard korun. "Pokud tyto peníze socialistická vláda opět nezašantročí, budou na tom sociálně potřební rozhodně lépe než dnes," dodal Šimeček.

OSMD požaduje, aby novela zákona o nájemném obsahovala klauzuli, že náklady na přiměřené bydlení by se měly pohybovat maximálně do 30 procent disponibilních příjmů rodiny. Podle Šimečka se však současný návrh novely překládaný ministerstvem financí zahrnuje podobné pasáže jako vyhláška, kterou prohlásil ústavní soud za neplatnou. "Pokud vláda nebude chtít postupovat protiústavně, nebude se touto novelou vůbec zabývat. Ústavní soud ve zdůvodnění výnosu konstatoval, že regulace není protiústavní, pokud vychází z tržních cen. Z postupu ministerstva financí však neplyne změna tohoto ústavně neuspokojivého stavu" dodal Šimeček.

-vp-,-jh-


Více k tomuto tématu a k dalším tématů souvisejícím s otázkou realit naleznete v rubrice Reality specializované na toto téma



! DOPO četba - reforma veřejných rozpočtů !

! Bude podpora na stavební spoření pouze poloviční ?!


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688