mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  10.02.2021 11:27:00

Český zemědělský vývoz předmětem cesty velvyslance do Akmolinské oblasti Kazachstánu

Český zemědělský vývoz předmětem cesty velvyslance do Akmolinské oblasti Kazachstánu

10.02.2021 / 11:24 | Aktualizováno: 10.02.2021 / 11:27

Ve dnech 1. – 2. února 2021 uskutečnil velvyslanec Rudolf Hykl pracovní cestu do Akmolinské oblasti, která je primárně zemědělským regionem a tvoří tzv. „potravinový pás Astany“. Cílem návštěvy bylo jednání s vedením oblasti a podpora dodávek českých zemědělských, strojírenských a potravinářských firem. Rozvoj meziuniverzitní spolupráce byla též jedním z témat návštěvy. V průběhu setkání s hejtmanem kraje a při návštěvách místních potravinářských a zemědělských firem velvyslance doprovázela ekonomická diplomatka Olga Kalinová a zemědělský expert velvyslanectví Artem Lukašov.

Akmolinská oblast je přilehlá k hlavnímu městu Nur-Sultanu a z podstatné části ho zásobuje zemědělskými surovinami a potravinami. Region se proto zaměřuje na rozvoj zejména rostlinné produkce, chovu skotu, zpracování plodin a živočišných surovin jako je mléko a maso, je však též průmyslově orientován s ohledem na lokaci strojírenských firem, či těžbu zlata. Do oblasti bylo v minulosti z ČR dodáno přes 360 ks mléčného skotu, nachází se zde největší odběratel českých inkubačních vajec, ve městě Kokšetau sídlí importér a distributor české zemědělské techniky Bednar FMT. V průběhu návštěvy byly podpořeny další zemědělské a potravinářské firmy z ČR mající zájem o export do Kazachstánu.

Velvyslanec při jednání s hejtmanem kraje Ermekem Maržikpajevem označil zemědělství jako nejperspektivnější oblast pro rozvoj spolupráce s ČR, zejména co se týče exportu českého plemenného skotu a s tím souvisejících dodávek krmných a stájových komplexů, krmiv a veterinárních preparátů. Potenciál představuje též projekt dodávek a lokalizace výroby české zemědělské techniky v regionu. S ohledem na rozvoj průmyslu v regionu mohou české firmy nabídnout své služby taktéž v oblasti modernizace energetických celků, dodávek strojírenských technologií, ochrany životního prostředí i čištění odpadních vod.

Zájem českých zemědělských firem o export do regionu byl následně představen v rámci prezentačního semináře zástupců velvyslanectví na zemědělském odboru Akimátu Akmolinské oblasti a v průběhu návštěvy čtyř místních firem, konkrétně montovny a distributora zemědělské techniky Kazachstánské Agro-inovační korporace, masozpracovatelského závodu MPK Bižan, továrny na výrobu mouky a řepkového oleje AgrimerAstyk a sídla BHK Agro, který představuje distributora české zemědělské techniky Bednar FMT v Kazachstánu. Během setkání byla zmíněna možnost účasti firem z Akmolinské oblasti na plánovaných akcích ekonomické diplomacie velvyslanectví v Nur-Sultanu.

Mezi další body programu velvyslance patřilo jednání s vedením Státní univerzity Š. Valikhanova v Kokšetau na téma meziuniverzitní spolupráce a rozvoje společného výzkumu v oboru agronomie, návštěva moderního technologicko-inovačního centra Bolašak Saraj a vystoupení v živém interview v regionálním televizním kanále na téma česko-kazachstánské spolupráce.

Zpracovala: Olga Kalinová, ekonomická diplomatka Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688