Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  17.12.2020 09:21:44

Pohonné hmoty nepřestávají zdražovat, nafta je nejdražší od začátku září. Zdražuje je vyhlídka plošného očkování, zůstávají ale levnější než na Slovensku

Cena ropy na světových trzích dnes ráno středoevropského času vystoupala na své devítiměsíční maximum. Ropa typu Brent, která je určující pro ceny pohonných hmot v ČR, vzrostla na úroveň více než 51,50 dolaru za barel. Čeští řidiči tak musí počítat závěrem roku počítat s pokračováním zdražování jak benzínu, tak nafty.  

Pohonné hmoty přitom zdražovaly už v uplynulých třech týdnech. V minulých sedmi dnech se průměrná cena benzínu Natural 95 zvýšila o osm haléřů na litr a podle nejnovějších údajů společnosti CCS činí 27,94 koruny za litr. Nafta nyní stojí 27,34 haléře za litr, tedy o čtrnáct haléřů více než před týdnem. Nafta je tak nejdražší od začátku září. K jejímu zdražování – jež je výraznější než v případě benzínu – dopomáhá také probíhající topná sezóna, která zvyšuje poptávku po topné naftě, využívané například v průmyslu.   

V příštích sedmi dnech je třeba počítat s dalším cenovým růstem pohonných hmot, v rozsahu kolem deseti až patnácti haléřů za litr. Důvodem je právě nadále zdražující ropa. Bezprostředním impulsem pro její zdražování je vnitropolitická situace v USA, kde se republikáni a demokraté včera přiblížili k dohodě na 900miliardovém balíku opatření tlumících ekonomické dopady pandemie koronaviru. Balík způsobí prohloubení zadlužení USA, tedy oslabuje dolar, což ovšem tlačí cenu ropy vzhůru. Vzhůru jí pomáhá také vyhlídka účinného proočkování podstatné části světové populace v příštím roce, které by mělo postupně zajistit návrat chodu ekonomik do běžných kolejí.  

Dopad zdražení ropy do cen pohonných hmot přitom sílící koruna – vůči dolaru nyní nejsilnější od jara 2018 – bude tlumit jen částečně.        

Ceny pohonných hmot rostou a porostou i v dalších evropských zemích. Podle mezinárodního srovnání je benzín v prosinci levnější než v Česku tradičně v Bulharsku či Rumunsku, ale také v Polsku a poněkud netradičně i ve Slovinsku. V Maďarsku a Rakousku je cenově srovnatelný. Na Slovensku, v Chorvatsku a také tradičně v Německu či v Itálii je dražší. Nafta je levnější než v ČR v zemích, jako je opět Bulharsko či Rumunsko. V Polsku a Rakousku je cenově srovnatelná. V Maďarsku, na Slovensku, ve Slovinsku, v Německu, Chorvatsku či Itálii je cena nafty vyšší než v ČR.          


Lukáš Kovanda, Ph.D.        

Národní ekonomická rada vlády (NERV)        
Hlavní ekonom, Trinity Bank        

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste