David Jukl (Mercurius Pro)
Investice  |  11.12.2020 10:28:44

7 nejlepších ETF marihuany pro rok 2021

Marihuana byla téměř po celý rok 2020 jednou z nejhorších investičních příležitostí. Zásadní změna přišla až nyní ke konci roku.

Konopné akcie jako celek v časovém rámci od ledna do března klesly o více než 50 %. Nyní se situace otočila a sektor vzrostl o více než 75 %, čímž se meziroční celkový výnos zvýšil z propastných hodnot přibližně na -5 %. Např. akcie Canopy Growth stály na přelomu září a října 14 dolarů, teď se pohybují na úrovni 28 dolarů, to je slušných 100 %. Rok 2021 by tak mohl zvýšit celkové momentu konopného trhu a nabídnout změnu trendu. 

Legislativní a dekriminalizační zákony prošly v několika státech (čtyři státy nedávno uspořádaly referenda o rekreačním používání marihuany. Voliči v Oregonu dokonce zrušili trestní postih za držení malého množství kokainu, heroinu a metamfetaminu) a americká Sněmovna reprezentantů se nedávno vyslovila pro dekriminalizaci marihuany na federální úrovni. Je to poprvé, co jedna z komor Kongresu USA hlasovala pro legalizaci této drogy. Demokraté jsou obecně pro dekriminalizaci marihuany a za automatické vymazání deliktů za držení této drogy z trestného rejstříku, což dále kladnému vývoji nahrává. "Příliš dlouho jsme s marihuanou zacházeli spíše jako s problémem trestního soudnictví než jako s otázkou osobní volby a veřejného zdraví," prohlásil předseda právního výboru sněmovny, demokrat Jerrold Nadler, který návrh předkládal. Pokud vakcína COVID udělá to, v co doufáme, a globální hospodářské oživení zůstane na dobré cestě, může být rok 2021 pro akcie marihuany velkým rokem.

Volatilita pravděpodobně zůstane vysoká, protože mnoho z těchto akcií se stále obchoduje s potenciálem místo s výsledky (např. společnost Tilray vykazuje stále velmi vysoké ztráty), ale z celkového pohledu zde asi není pochyb o dlouhodobém růstovém potenciálu sektoru. 

Pokud chcete investovat do konopí a rozdělit míru rizika, objevilo se několik ETF s různými cílovými dílčími trhy a investičními styly. Tady je seznam nejlepších marihuanových ETF pro rok 2021:

ETFMG Alternative Harvest ETF (MJ)

MJ, které je v této skupině největším zástupcem ETF, vrhá širokou síť investic do všech možných koutů od pěstitelů konopí přes výrobce produktů s obsahem kanabinoidů až po výrobce hnojiv a pesticidů.

I když si MJ stále užívá výhodu prvního střelce, dalo by se argumentovat, že jeho největší nevýhodou může být právě to, že se vrhá do příliš širokého investičního spektra. Ano, při pěstování konopí se používají hnojiva. Je to ale skutečné zajištění expozice v konopném sektoru? Pozitivní je, že dividendový výnos se díky slabému vývoji dostal až na úroveň 6%, takže by mohl oslovit i ty, kdo hledají dividendy.

AdvisorShares Pure Cannabis ETF (YOLO)

YOLO je aktivně spravovaný fond, který cíleněji přistupuje k přímé expozici konopí při pohledu na společnosti v USA a Kanadě.

Výběr aktivně spravovaného fondu může být lepší cestou, pokud jde o investice do marihuany. Vzhledem k tomu, že se odvětví rychle mění, není nezajímavé se držet portfolia, které se s ním může změnit, ve srovnání s fondem, který může být vyvážen pouze každých 3 až 6 měsíců.

AdvisorShares Pure US Cannabis ETF (MSOS)

MSOS sleduje podobnou strategii jako její sesterský fond YOLO, ale soustředí se konkrétně na společnosti se sídlem v USA.

YOLO je zhruba 50% USA, 33% Kanada a zbytek jde do Velké Británie a hotovosti. MSOS je 100% USA. Kanada má hladší cestu k legalizaci konopí, takže zde může existovat určitá strategická výhoda, ale MSOS nabízí možnost pro ty, kteří chtějí cílit pouze na jednotný trh.

Cannabis ETF (THCX)

THCX sleduje index konopných společností zabývajících se pěstováním, výrobou nebo distribucí marihuany pro lékařské nebo rekreační účely.

THCX opět zahrnuje z konopného sektoru velmi široké spektrum, takže je to více MJ než YOLO, nicméně index se vyvažuje každý měsíc, takže na změny v odvětví je možné reagovat poměrně rychle.

Global X Cannabis ETF (POTX)

POTX drží v portfoliu méně než 20 jmen, ale stále je silně alokován do farmaceutické stránky odvětví. Největší podíl aktuálně zaujímá Aurora Cannabis následovaná společností Aphria a Cronos.

Cambria Cannabis ETF (TOKE)

Cambria je společnost patřící pod křídla Meb Fabera, který je autorem řady dokumentů a knih o faktorově založené konstrukci portfolia. Ve 12 ETF společnosti Cambria upřednostňuje strategie orientované na hodnotu a hybnost, stejně jako na samostatně spravovaných účtech společnosti. TOKE je zajímavý tím, že kombinuje aktivně spravované portfolio s nejnižším poměrem nákladů, aktuálně na 0,42 %, se skromnými aktivy ve výši 18 milionů dolarů.

Amplify Seymour Cannabis ETF (CNBS)

CNBS je aktivně řízené ETF, které investuje do společností zabývajících se farmaceutickými, pěstitelskými, konopnými a zemědělskými zařízeními.

CNBS je další ETF provozovaným pod populárním jménem ve finančních médiích - v tomto případě přispěvatelem CNBC Timem Seymourem, který je zakladatel a investiční ředitel Seymour Asset Management Je to také další ETF s celkovým počtem méně než dvou desítek pozic a více než 50 % aktiv určených pro prvních 5 pozic.


Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688