Tomáš Skolek (TomSkolek)
Investice  |  09.12.2020 09:20:20

Přes Aukro se v listopadu prodala historická aerovka, bible i výjimečná mince

V listopadu se přes Aukro vydražily předměty z oblasti sběratelství a starožitnictví za více než 168 milionů korun. Velký zájem byl i o knihy. Šťastného kupce našel i jeden z dílů Bible kralické z roku 1580. Absolutnímu pořadí ale vévodí historický sporťák Aero z první republiky, který se prodal za 511 310 korun. Dvoumístný model je raritou už jen proto, že se ho vyrobilo jen něco málo přes 200 kusů.

V předvánočním čase je trochu symbolické, že roste zájem o předměty s křesťanskou tematikou,“ uvedl Pavel Krejčíř z Aukra. Mince vydaná k 1150. výročí příchodu věrozvěstů Konstantina a Metoděje je unikátem sama o sobě. U menšího množství mincí darovaných Českou národní bankou významným osobnostem našich církví a distribuovaných pouze na prezentaci mince dne 4. července 2013 na Velehradě, je hrana hladká s nápisem "2013 - ROK ZVOLENÍ PAPEŽE FRANTIŠKA". „Podobných mincí je pouze 193, což samozřejmě zvedá jejich cenu. Nominálně jde o 10 tisíc, ale v reálu se její hodnota vyšplhala na více než 400 000 korun,“ popisuje Pavel Krejčíř

Češi jsou podle něj jako sběratelé vyhlášení a nic na tom nezměnila ani pandemie nového typu koronaviru. „Málokdo měl letos dovolenou, prostředky tak řada lidí dává do svých koníčků,“ uvedl Pavel Krejčíř. Také je ale zaujal prodej druhého dílu Bible kralické z roku 1580. Jde o vůbec první překlad bible do češtiny. První díl spatřil světlo světa v roce 1579, druhý pak v Kralicích na Moravě o rok později, celou bibli se podařilo Jednotě bratrské vydat a přeložit do roku 1594 a komplet je tak šestidílný. Právě za druhý díl v listopadu kupec na Aukru zaplatil 58 000 korun.

U knih kupující lákají zejména první vydání a bibliofilie. To splňuje i slavné dílo básníka Vítězslava Nezvala Sexuální nocturno z roku 1931, které se prodalo za 35 tisíc. Z časopisů dlouhodobě vedou v zájmu první vydání titulů pro děti. Vedle čtyřlístku je to i populární ABC. V listopadu se prodal celý první ročník z roku 1957, za více než 10 tisíc korun.

Lidé mají zájem i o rarity, jako jsou zbraně nebo pamětní mince spojené se sportovními kluby. Je ale jasné, že přes 70 000 korun za pamětní uncovou medaili Sparty dal svoje prostředky jen opravdový srdcař,“ říká Pavel Krejčíř. V neposlední řadě je zajímavostí z TOP 10 listopadových položek prvorepublikový řád bílého lva, ovšem v civilní verzi bez jména původního držitele. I tak se prodal za více než 90 000 korun.

Kandidáti do Top 10 na prosinec

Prosinec bude na aukce tradičně bohatý. Proběhne například dražba bankovky 50 KORUN 1922 ve stavu UNC s odhadovanou cenou 150 000 . Pro fanoušky kapely Tři sestry pak bude k mání zcela nové CD Sex Drógy Rokenról v limitované edici 350 kusů. V neposlední řadě se pak chystá prodej pamětní stříbrné mince vydané ke 400. výročí formulování Keplerových zákonů pohybu planet. 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688