Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.12.2020 13:02:27

Antras: Co přijde po hyperglobalizaci?

O takzvané slowbalizaci začal poprvé hovořit Nizozemec Adjiedj Bakas v roce 2015, když se snažil popsat obrat ve společnosti zaměřený proti mezinárodnímu obchodu. Od té doby jej několikrát použil The Economist v souvislosti s utlumeným růstem světového obchodu posledních let. Ten je obvykle spojován s růstem populismu v zemích jako USA či Velká Británie, s útlumem toku globálního kapitálu, ke kterému došlo po roce 2008, a nyní i s pandemií, která narušuje globální výrobní řetězce. Na to vše poukazuje FTAlphaville v souvislosti s novou studií, kterou zpracoval Pol Antras z Harvard University a kterou minulý týden prezentoval v ECB. Jaký je podle vědce další osud globalizace?

Antras na datech ukazuje, že roky 1986–2008 byly skutečně výjimečné, co se týče vývoje mezinárodního obchodu relativně ke světovému produktu. Tuto „hyperglobalizaci“ podle něj podpořily následující hlavní faktory: Prvním z nich byl pád Sovětského svazu, ke kterému došlo během krátkého časového období. Asi 2 % světové populace během něj náhle získala přístup na světové trhy včetně možnosti migrace. Navíc došlo k rozvoji Číny a Indie a dohromady již hovoříme o 38 % světové populace roku 1990. Firmy tak v té době získaly přístup k levné pracovní síle, k tomu se přidala revoluce v komunikačních technologiích a v neposlední řadě několik obchodních dohod. To vše bylo receptem na hyperglobalizaci.

Antras následně poukazuje na to, že i nyní dochází k prudkému technologickému rozvoji, který se mimo jiné týká automatizace, která snižuje výhodu plynoucí z přístupu k levné práci. Podle vědce ale již provedené investice budou u firem fungovat jako bariéry pro změny a proto nečeká prudké změny a přesuny. Na politické rovině ale může být situace jiná. Ve Spojených státech dosáhla nerovnost v příjmech a bohatství velkých rozměrů právě v době otevřeného světového obchodu. Obchod sice nemusí být pravou příčinou, tou může být stále regresivnější daňový systém. Nicméně zmíněné načasování vytváří dojem, že otevřený obchod chudší části společnosti neprospívá.

Ohledně pandemie vědec tvrdí, že její dopady by naopak mohly být časově omezené. FTAlphaville k tomu dodává, že svůj význam může mít na poli mezinárodního obchodu i to, co se děje v Číně. Její vláda se nyní řídí strategií „dvojí cirkulace“, která ve skutečnosti není ničím novým. Jde o snahy zvýšit v ekonomice význam domácí spotřeby. Ta stále tvoří jen asi 40 % celkové poptávky a to je hluboko pod standardem zemí typu Spojených států či Velké Británie. Tento posun směrem k domácí poptávce navíc souvisí se snahou o zvýšení významu služeb a jak podotýká FTAlphaville, u nich jsou bariéry obchodu vyšší než u výrobního zboží.

Světová obchodní organizace v polovině letošního roku hovořila o dvou základních scénářích zotavení mezinárodního obchodu z propadu letošního roku. Jak ukazuje následující graf, trend růstu světového obchodu se výrazně posunul po krizi roku 2008, optimističtější scénář hovořil o návratu k trendu nastavenému v posledním desetiletí:

obchod objem

Zdroj: WTO, FTAlphaville


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.09.2018Angličtina v EU končí. Co přijde po ní? Patria (Patria Finance)
23.08.2018Kryptobublina praskla, co přijde nyní? Patria (Patria Finance)
31.07.2018Michl, Horská, Plojhar: Kdy přijde další recese, co čeká akcie a korunu? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688