Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.10.2020 16:27:21

Umíráček inflačního cílování


Centrální banky letos snižovaly sazby, mnohé až na takzvanou technickou nulu. Navíc vesměs popírají, že by vůbec uvažovaly o možném zvyšování sazeb v dohledné době. Rovněž se začala zpochybňovat samotná filozofie inflačního cílování.


Při studiu učebnic ekonomie jsme získali dojem, že inflační cílování patří ke kapitalismu a k liberálním ekonomikám celou věčnost. Ale ono tomu tak nebylo, idea inflačního cílování se zrodila až v roce 1989 na Novém Zélandu. Pozoruhodná je vazba cílování na dvě procenta. Například Paul Volcker, legendární guvernér Fedu, který se nebál v roce 1980 sazby zvýšit až na 20 procent, prohlásil, že nikdo neví, odkud se ona dvě procenta vzala.

V osmdesátých letech bývala inflace ve svobodných západních ekonomikách dnešním pohledem velmi vysoká a dvě procenta najednou působila jako číslo dostatečně při zemi. Po zavedení konceptu inflačního cílování inflace v devadesátých letech skutečně dramaticky poklesla. Pro pamětníky, úplně to neplatí pro československou a českou ekonomiku, kde jsme měli své transformační problémy. Po liberalizaci cen v roce 1991 dosáhla inflace dnes neuvěřitelných 56,6 procenta. ČNB přešla k režimu cílování inflace až v roce 1998 s prvotním cílem 5,5-6,5 procenta, který se postupně snižoval až na současnou dvojku.

Na velkou finanční krizi navázala hrozba rozpadu eurozóny a například italské výnosy oťukávaly v roce 2011 sedmiprocentní hranici. Do útoku zavelel Mario Draghi a se svojí větou "Whatever it takes" vstoupil do historie. Američané se mu smáli, ale podezírám je, že zástupci Fedu byli ve Frankfurtu na utajovaném školení. Jerome Powell nyní prohlašuje, že sazby budou přikované k podlaze minimálně do konce roku 2023. Fed má nově cílovat průměrnou inflaci, což může znamenat delší období opravdu nízkých úrokových sazeb. ECB také zvažuje obdobnou změnu cílování. A co ČNB? Skutečně máme nezávislou měnovou politiku? Dovolila by si ČNB zvyšovat sazby ve všeobecně placatém světě?

Vyšší inflace by skutečně mohla opět přijít. Nemusí to být zdánlivě nic dramatického, stačí tři až šest procent ročně, dostatečně vysoko nad cenou státního dluhu. Zároveň by se ulevilo problému předlužených států. Realisticky viděno, je to politicky nejschůdnější cesta. Vnitřní devalvace řeckou cestou je společensky děsivá věc. O krach velké, významné, a přitom zadlužené ekonomiky typu Itálie nikdo nestojí. Takže zkrocení centrálních bank, rezignace na dvouprocentní cíl a nízké sazby jsou fakticky win-win. Anebo tomu tak není a také se vám to jako mně zdá příliš naivní?

 

Autorem textu je Jaroslav Vybíral, hlavní investiční stratég ČSOB Asset Management.

Článek vyšel 6. října v placené sekci Hospodářských novin pod tímto odkazem. Patria.cz jej vydává se souhlasem autora.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

14.10. 19:59  Inflace 3-6% (om)
14.10. 17:39  Cui bono? (A X L)
14.10. 17:29  Svoboda a konkurence!!! (A X L)
14.10. 16:43  inflace (serialnumber)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688