Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Makroekonomika  |  13.11.2002 16:31:53

Greenspan spoléhá na účinek snížení klíčové úrokové sazby, které by mělo pomoci oživení americké ekonomiky

V posledních měsících se ve velké míře prosazovaly síly bránící ekonomice v růstu - to je podle Greenspana důvod, proč minulý týden Fed snížil klíčovou úrokovou sazbu o půl procenta na 1,25%. Tato sazba je nejnižší v posledních 41 letech. Ke snížení došlo v tomto roce poprvé, ale od počátku snažení Fedu o stimulování ekonomiky na začátku roku 2001 je to již podvanácté.

Podnikové výdaje potřebné pro udržitelný ekonomický rozvoj se zatím nezvyšují tak rychle, jak se očekávalo. To by se mělo změnit, neboť podnikům se budou navracet investice do počítačového a jiného technologického vybavení, které zvyšuje produktivitu.

Výdaje domácností sice v průběhu roku klesly, ale zatím nepropadly tak, jak se dříve někteří analytici obávali. Snížení daní a zvýšení státního příspěvku v nezaměstnanosti v tomto směru výrazně napomohly. Na domácích i podnikových výdajích se však negativně podepsal propad na akciových trzích.

Greenspanův projev měl velký vliv na trh s futures kontrakty na evropské úrokové sazby. Výnos kontraktu Euribor se splatností v březnu příštího roku poklesl o 1,5 ticku na 2,795%.


info@rsj.cz www.rsj.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste