Zpravodaj (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  11.11.2002 11:01:15

Prostor k poklesu je otevřen


Hlavní akciové indexy v pátek pokračovaly v poklesu započatém předchozí obchodní den. Široký index S&P500 skončil v pátek se ztrátou 0,88%, Dow Jones si "odepsal" 0,57% a technologický Nasdaq skončil se ztrátou 1,27%. Americký trh vedl směrem níže především zdravotnický sektor. Přispěly k němu personální změny na nejvyšších místech ve společnosti Tenet Healthcare (-46,69%) a překotné snížení hodnocení sektoru od Prudential Securities z "Market Outperform" na "Market Underperform".

Příznivě se také nevyvíjely akcie společnosti Walt Disney(-3,18%), která je součástí indexu Dow Jones, když po výsledcích společnosti přišel downgrade od Merrill Lynch a snížení odhadu zisku pro rok 2003 od Prudential.

Nedařilo se ani další komponentě DJIA - McDonaldu (-7,87%), který oznámil, že nesplní svůj roční cíl zisku na akcii. Zároveň oznámil uzavření 175 restaurací a propuštění 400-600 zaměstnanců. Podobně nepříznivé jsou i výsledky retailerové firmy Safeway, jejíž akcie po jejich oznámení poklesly o 11,50%.

Technologické akcie byly také oslabeny, a to po ohlášení výsledků společnosti Nvidia. Výrobce grafických čipů oznámil, že loňská ztráta 0,24$ na akcii se “rozrostla” na 0,32$, proti očekávání zisku 0,08$. Následoval i downgrade na akcie společnosti, které nakonec uzavřely den se ztrátou 21,92%.

Mezi několika obory, které se v pátek držely výše, lze najít leteckou přepravu, poté, co největší přepravce zásilek United Parcel Service oznámil zvýšení cen. Podobně mezi farmaciemi působilo ujištění společnosti Eli Lilly (+5,56%) o svých ziscích za právě probíhající kvartál.

Na akcie zřejmě negativně působilo i odsouhlasení tvrdší rezoluce Radou bezpečnosti OSN proti Iráku, která by mohla vyvolat vyšší nebezpečí konfrontace.

Zdá se, že trh dosáhl vrcholu v průběhu minulého týdne a prostor pro další oslabování je otevřen. Slábnoucí spotřebitelská důvěra a nevýrazné výsledky firem by měly vést trh níže.

Další impulsy by mohly přijít až na konci tohoto týdne, kdy je ohlašována celá řada makroekonomických dat. Jinak je tento týden na "data" celkem chudý a v první polovině týdne by mohla proběhnout v pokojnějším tempu.

Domácí trh nepřekypuje aktivitou, v posilování z konce minulého pokračují akcie ČEZ a Philip Morris. Ostatní tituly ve SPAD za téměř nulové aktivity stagnují.

Roman Skalický



Tyto zprávy pro vás vytváří Cyrrus

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688