Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.09.2020 17:47:00

Na odborářském sjezdu amerických milionářů ve Washingtonu...

Pomocný učitel Václav Poustka ve hře Dobytí severního pólu říká o zmrzlém profesoru Mac Donaldovi: „Zdědil jako chlapec obrovské jmění. Rozhodl se, že je celé věnuje vědě. Na odborářském sjezdu amerických milionářů ve Washingtonu, D. C., řekl jednu krásnou myšlenku ... věda má chudým dávat a bohatým brát. Nebo bohatým dávat a chudým brát. No, jedno z toho to bylo“. Nějak se mi ty věty vybavují v souvislosti se současnou stále intenzivní diskusí zda, popřípadě nakolik nafukují centrální banky ceny akcií.

Následující graf ukazuje vývoj likvidity v americké ekonomice a vývoj na akciovém trhu v téže zemi. Korelace od oka slušná, když jde nahoru likvidita, jde nahoru celý trh a naopak. Vše je jasné?

akcie ceny centrální banky

Zdroj: Twitter

Investor Jeroen Blokland na základě grafu tvrdí, že současná záplava likvidity (viz modrá křivka) by podle doposud pozorované korelace měla PE na trhu zvedat ke stovce (pohybuje se něco nad dvaceti). Tuto kalkulaci nejsem schopen replikovat, ale může to naši pozornost i tak nasměrovat ke konkrétním proměnným a měříku. Jde o likviditu nadměrnou, kterou má být meziroční růst agregátu M2 relativně k meziročnímu růstu nominálního produktu. A u akcií nejde o pohyb cen, ale o pohyb valuací, konkrétně PE. Takže přesnější interpretace grafu by byla taková, že když růst likvidity převýší růst produktu, PE má tendenci růst a naopak. Což už je o dost jemnější závěr.

Onen výše uvedený graf mě docela zaujal proto, že alespoň na onen první pohled hovoří celkem jasně, ale najít můžeme docela dost grafů, které tak ani zdaleka nečiní. Podívejme se například na následující obrázek, který je na interpretaci mnohem jednodušší. Do počátku roku 2020 ukazuje meziroční změny peněžní nabídky a celkové návratnosti indexu SPX:

akcie ceny centrální banky SPX
Tenhle graf už vyznívá jinak, či spíše nijak. A podobné to je i s následujícím, který ukazuje vývoj indexu SPX a rozvahy Fedu:

akcie ceny centrální banky FED


Zdroj: From Free Markets to Fed Markets: How Unconventional Monetary Policy Distorts Equity Markets

Posuzovat celou věc na základě pár grafů samozřejmě hraničí s dojmologií. Co studie? Před časem jsem v této souvislosti poukazoval na výše zmíněnou From Free Markets to Fed Markets: How Unconventional Monetary Policy Distorts Equity Markets. Například Did Quantitative Easing only inflate stock prices? Macroeconomic evidence from the US and UK z roku 2018 zase na základě dat z USA a UK tvrdí:

Akcie na ohlášení QE reagují negativně (!), postupně ale tyto ztráty mažou a pak připisují zisky. K tomu QE postupně snižuje volatilitu na trhu. Celkově tato studie podle slov jejích autorů potvrzuje „široce rozšířený názor, že QE má znatelný pozitivní dopad na ceny akcií“. Ohledně dopadu na ekonomiku samotnou je studie naopak skeptičtější a její autoři doporučovali, aby v případě dalšího QE byly zavedeny (nespecifikované) nástroje, které by likviditu směřovaly k úvěrům (tudíž do spotřeby a investic) a ne na finanční trhy. Autoři k tomu ale dodávají, že tyto jejich závěry jsou v protikladu s některými jinými analýzami.

S tím dáváním (a popřípadě braním) to tedy u vědy zvané ekonomie a od ní odvozené ekonomické politiky někdy moc jasné není.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688