Pufované pečivo: Zdravá a dietní potravina?
Pufované neboli extrudované pečivo? Nezapomenutelný dietní hit 90. let - víte snad o někom, kdo by neznal "polystyren" :)??? Extrudované chlebíčky, buď suché nebo polité polevou, jedl v jistou dobu snad opravdu každý - z nějakého důvodu se tato náhrada klasického pečiva usadila v našich hlavách jako dietní jídlo a typ pečiva, "po kterém se hubne" :D
Pak ovšem vědci začali otáčet - namísto tuků začali pranýřovat sacharidy, zjistilo se, že polystyrenové pečivo má vysoký glykemický index (GI), je plné jednoduchých cukrů a vlastně je to ďábel sám. A kde je tedy pravda? Byť je to velké klišé, tak opět někde uprostřed :)
Ano, toto pečivo opravdu má vysoký glykemický index - rychle Vám zvýší hladinu cukru v krvi a následně Vám po jeho konzumaci opět rychle vyhládne. Takto se ale chová spousta dalších potravin s vysokým GI, které populace běžně konzumuje: bílé pečivo, bílá rýže, bonbony, hranolky, popcorn, chipsy, sušenky,.. Zkrátka vše, co obsahuje jenom sacharidy, minimum vlákniny, tuků nebo bílkovin a čemu můžeme s nadsázkou říkat "prázdné kalorie".
Ovšem ve srovnání třeba právě s takovými mastnými hranolky, často plnými nekvalitního přepáleného oleje, jsou rýžové chlebíčky opravdu vysloveně zdravou záležitostí a určitě se jich nemusíte bát. Důležité je uvědomit si dvě podstatné věci:
- po rýžových /kukuřičných/ pohankových chlebíčcích se nehubne
Upřímně řečeno, nehubne se po žádné potravině jako takové, hubnutí je vždy otázkou Vašeho celkového energetického příjmu a výdeje. Na druhou stranu, pokud nahradíte klasické pečivo pufovaným, ve většině případů opravdu přijmete méně kalorií - zatímco plátek klasického chleba může mít i 100 gramů, 100 gramů rýžových chlebíčků sníte dost těžko - to byste do sebe museli nasoukat najednou celé balení :)
Pokud navíc sáhnete po chlebíčcích bez lepku (tedy ne pšeničných, ale rýžových nebo třeba kukuřičných), snížíte obsah lepku ve svém jídelníčku a bude Vám po jídle dost možná lehčeji.
- pufované chlebíčky není vhodné jíst samostatně
Důvodem je právě zmíněný vysoký glykemický index - rýžové chlebíčky Vám prudce zvednou hladinu krevního cukru a Vaše slinivka má pak spoustu práce, aby ji s pomocí inzulinu zase dostala zpět do rovnováhy. Pokud tedy jíte vysokoglykemická jídla často, velmi tím tělo vyčerpáváte a postupně si tak pěstujete cukrovku. Řešení je ovšem naštěstí jednoduché - doplňte tyto chlebíčky tuky a bílkovinami!
Kombinací je snad bezpočet - můžete si chlebík namazat sýrem cottage, obložit vajíčkem, zeleninou a šunkou, pro veganskou verzi můžete zvolit plátky tofu, hummus či jinou luštěninovou pomazánku. A co je úplně nejlepší? Samozřejmě namazat si pufované pečivo ořechovým máslem!
Získáte tak kompletní zdravou svačinku, ve které jsou zastoupené všechny makroživiny (bílkoviny, tuky i sacharidy), navíc jde o kombinaci, která skvěle chutná a křupavé chlebíčky chuť našeho másla nádherně zvýrazní.
Nutspread.cz
Český výrobce 100% ořechových másel. Bez přidaného cukru, lepku nebo palmového oleje, pečlivě vybráno jenom z těch nejlepších ingrediencí. Široký sortiment, vynikající chuť i konzistence. S nízkým obsahem sacharidů a nízkým glykemickým indexem zasytí na dlouhou dobu a nerozkolísají hladinu krevního cukru. Zato obsahují velké množství hořčíku, zinku i železa, minerály a zdravé tuky.
Přesvědčte se sami, že i zdravé věci mohou skvěle chutnat.
Více informaci na: www.nutspread.cz
Poslední zprávy z rubriky Zdraví:
Přečtěte si také:
Prezentace
02.05.2024 SCHLIEGER loni zaznamenal čtyřnásobný nárůst...
30.04.2024 Tesla po špatných výsledcích roste, Meta po...
Okénko investora
Mgr. Timur Barotov, BHS
Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs
Miroslav Novák, AKCENTA
Michal Brothánek, AVANT IS
Petr Lajsek, Purple Trading
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
Za 1. čtvrtletí roku 2024 rozšířila ČNB „zlatý poklad“ o dalších téměř 5 tun
Ali Daylami, BITmarkets
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři