mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.08.2020 11:22:10

Rumunsko chystá miliardové investice do zemědělství

Plán rumunské vlády na ekonomickou obnovu země po pandemii covid-19 počítá se strategickým zemědělstvím jako s jednou z 20 prioritních oblastí. Vláda hodlá investovat do rozvoje široce pojatého agrárního sektoru zhruba 5,5 miliardy eur během příštích deseti let.

Ilustrační foto: Shutterstock

České velvyslanectví v Bukurešti zařadilo zemědělství do mapy oborových příležitostí.

VÍCE NEŽ PĚTINA PRACOVNÍCH MÍST

Rumunské zemědělství je strategickým hospodářským sektorem. Jeho podíl na tvorbě hrubého domácího produktu dosahuje 4,5 %. Podíl na tvorbě pracovních míst je dokonce 22,45 %, což je zdaleka nejvíce v celé Evropské unii.

Podle údajů Národního statistického institutu (INS) poklesla produkce agrárního odvětví v roce 2019 o 3,8 % ve srovnání s předchozím rokem na necelých 90 miliard lei. Struktura sektoru se v loňském roce oproti roku 2018 příliš nezměnila, rostlinná produkce měla 70% podíl (63 miliard lei), živočišná výroba činila 28 % (25 miliard lei) a zemědělské služby měly podíl 2 % (1,8 miliardy lei).

POTRAVINOVÁ BEZPEČNOST

Klíčovým imperativem rumunské vlády během pandemie byla a stále je potravinová bezpečnost. Zveřejněný vládní program obnovy „Rebuilding“ počítá s největšími částkami v rámci zemědělské kapitoly především na náročná inženýrská díla, konkrétně na vybudování kanálu Siret-Bărăgan, na celkovou rehabilitaci zavlažovací i odvodňovací infrastruktury a na protierozní opatření, a to ve výši 5 miliard eur.

Na nejrůznější granty na rozvoj zemědělství a zemědělsko-potravinářského průmyslu je vyčleněno přes 360 milionů eur. Uvažuje se o financování skladů zemědělských produktů, plánuje se podpora podnikání na venkově, včetně podpory mladých lidí, kteří se rozhodnou přestěhovat na venkov a chystají se tam obdělávat půdu.

S ohledem na dlouhodobý strategický význam agrárního sektoru a plánovanou vládní podporu zemědělství i potravinářského průmyslu je jasné, že pro české firmy může být tento trh mimořádně perspektivní.

Ilustrační foto: Shutterstock

MOŽNOSTI EXPORTU STROJNÍHO VYBAVENÍ

Zájemci by měli sledovat například možnosti exportu strojního vybavení do potravinářských výrobních a zpracovatelských závodů.

Zajímavou perspektivu mají s ohledem na chystanou masivní finanční podporu dodávky zemědělské techniky a technologií, zemědělských strojů, zařízení a zemědělských hnojiv. Do Rumunska se již dnes dovážejí traktory, zemědělské nástavby, ale možnosti jsou daleko širší. Výběrová řízení se vypisují v oblasti vybavení vepřínů, drůbežáren a zavlažovacích technologií, které budou v centru pozornosti rumunských institucí.

Velvyslanectví České republiky a CzechTrade v Bukurešti budou také věnovat pozornost přípravě české účasti na významném zemědělském veletrhu INDAGRA 2020, který by se měl konat ve dnech 28. 10. – 1. 11. 2020.

Rudolf Opatřil, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bukurešti

&

??

 

ministr Tomáš Petříček navštívil firmu Linet

The post RUMUNSKO CHYSTÁ MILIARDOVÉ INVESTICE DO ZEMĚDĚLSTVÍ appeared first on MZV.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688