Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Makroekonomika  |  14.08.2020 11:11:15

Ze zemí Visegrádu čelí ekonomickým dopadům koronaviru nejlépe Polsko. Následuje Česko, Slovensko a Maďarsko


Z ekonomik Visegrádu zatím koronaviru nejlépe čelí ta polská. Následují česká, slovenská a maďarská. Alespoň tedy vyjdeme-li z údajů za meziroční změnu ekonomického výkonu daných zemí.

Všechny státy Visegrádské skupiny zaznamenaly letos ve druhém čtvrtletí prudký propad hrubého domácího produktu. Důvodem je pochopitelně koronavirová krize.

Z údajů, které statistické úřady příslušných zemí zveřejnily v případě Česka již dříve a v případě dalších tří zemí dnes, vyplývá, že nejlépe zatím ze zemí Visegrádu koronavirové krizi čelí Polsko. Jeho ekonomika klesla v letošním druhém čtvrtletí meziročně o 7,9 procenta, po sezónním očištění o 8,2 procenta.

Česká ekonomika se podle předběžných údajů v období od dubna do června letošního roku zřítila o 10,7 procenta.

Slovenské hospodářství ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů kleslo v meziročním srovnání o 12,1 procenta. 

Maďarská ekonomika se ve druhém čtvrtletí meziročně propadla o 13,6 procenta v sezónně neupraveném vyjádření a o 13,5 procenta v sezónně a kalendářně upraveném vyjádření.

Poněkud jiné „pořadí dle hloubky propadu“ vykazují země Visegrádu ve druhém čtvrtletí v mezikvartálním vyjádření. Slovensko se propadlo o 8,3 procenta, Česko o 8,4 procenta, Polsko o 8,9 procenta a Maďarsko o 14,5 procenta.

Vesměs jde o předběžné údaje, které se mohou ještě poměrně výrazně měnit. Navíc jde o údaje za jediné čtvrtletí. Zdá se však zatím, že Česko dopadá v rámci srovnání se zeměmi Visegrádu poměrně dobře, zvláště pak v porovnání s Maďarskem. Z čísel nevyplývá, že by jakákoli země skupiny zvládla dosavadní koronavirovou krizi z ekonomického hlediska výrazně lépe než ostatní země skupiny. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste