Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  06.08.2020 09:44:23

Petr Dufek: Průmysl se postupně vzpamatovává z odstávek

Stejně jako v květnu, kdy se začaly opět rozjíždět výrobní provozy, se i v červnu výroba v našem největším odvětví výrazně zvýšila. Meziměsíčně produkce v průmyslu vzrostla o více než 13 % a dál se tak umazala významná část propadu, který přinesla korona-krize. Ve srovnání s posledním předkoronovým měsícem průmysl ztrácel už jen necelých 12 %, zatímco v dubnu to byla skoro třetina produkce.

Navzdory faktu, že průmysl poslední dva měsíce výrazně roste, stále jeho výroba zdaleka ještě nedosahuje loňské úrovně (aktuálně -11,9 %). Zaostává především automobilový průmysl, strojírenství a výroba kovových výrobků, takže vlastně tradičně nejvýznamnější obory tuzemského průmyslu. Naproti tomu korona-krize přeje farmaceutickým firmám, jejichž produkce roste dvouciferným tempem.

Dnešní čísla průmyslu ukazují, že toto odvětví rychle dohání předchozí odstávkové propady, avšak možná podstatnější, než samotné výsledky produkce jsou nové zakázky, které odkrývají další vyhlídky tohoto odvětví. Prozatím totiž firmy doháněly starší zakázky, na které dříve neměly kapacity, avšak ani tato zásoba není neomezená. Nové zakázky tak pomalu rozkrývají hloubku poptávkového šoku, s nímž se tuzemský průmysl bude muset vyrovnat.

Červnové nové objednávky v průmyslu na první pohled ukazují, že se zakázkové knihy začínají opět plnit. Meziročně jsou sice stále ještě nižší, nicméně propad už není tak výrazný, jako v předchozích měsících. Je tu ovšem jedno velké ALE. Toto srovnání vychází z poměrně nízkého základu, neboť loňský červen byl vlastně zakázkově nejslabším měsícem celého roku. Takže s aktuálními statistikami je proto třeba zacházet opatrně. A platí to i pro automobilový průmysl, kde tentokrát zakázky meziročně vzrostly o 3,5 % (loni ve stejném měsíci propadly o 9,5 %!).

Červnová čísla vyznívají pozitivně, avšak nové zakázky dávají tušit, že návrat k předkoronovému „normálu“ bude ještě chvíli trvat. Tento fakt si zřejmě uvědomují i firmy samotné, neboť dál velmi rychle snižují počty zaměstnanců a výrazně omezily i růst mzdových nákladů.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688